Българска делегация присъства на събитията, с които полският град Вроцлав влезе в проекта Европейска столица на културата 2016. Зам.-кметът Амелия Гешева, представители на фондация Пловдив 2019 и на културния сектор под тепетата се включиха в честванията, с които четвъртият по големина град в Полша стъпи в годината на ЕСК. Културната програма за 2016 там стартира с бурен уикенд с над 100 събития в цял Вроцлав. 1300 артисти, 200 хористи, 50 войници, 20 музиканти, 300 колоездача, десетки специалисти по светлинни инсталации и десетки хиляди вроцлавци и гости на града се включиха в голямото шествие за откриването на ЕСК. Четири лъча с четири различни теми тръгнаха от четирите посоки в града, за да се съберат на централния площад и да заявят пред Европа: „Ние сме Вроцлав, ние сме Културната столица на Европа”.  

1,2 милиона евро е бюджетът на събитието за откриването, а общият бюджет на Вроцлав за ЕСК е 120 милиона евро. Проектът е силно подкрепен от частния бизнес, при това от гигантски компании като Филипс и Мерцедес. И най-вече- зад него застава абсолютно целият град. Много зареждащо е да видиш участието на гражданите в този процес. Много от тях са част от него и като доброволци, а екипът, който работи по проекта, е 120 души, разясни зам.-кметът по културата Амелия Гешева.  Вроцлав не спа този уикенд, няма да спи цяла година, допълни я Валери Кьорлински от Пловдив 2019. Представителите на пловдивската фондация са участвали на срещата на фамилията на ЕСК, която се е състояла през уикенда в полския град. През юли предстои нова, в датския град Орхос.

И във Вроцлав е имало момент на неразбирателство сред гилдиите в даден момент, както е при нас. Пловдив няма време, остават три години. Нека загърбим егото си и да се обединим, за да работим заедно за Пловдив 2019, призова председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, която също бе част от делегацията във Вроцлав.

Следващият уикенд ще старт на проекта ЕСК 2016 ще бъде даден и във втората столица тази година- Сан Себастиан. Празникът там също ще бъде посетен от пловдивска група.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…