Изработването на корици и подвързии за книги са страст на Анико. През 2009 година, работейки под името Mandarin Duck, тя започва да създава дракони, птици и различни фентъзи елементи за полимерни списания. От известно време насам работи и по специални поръчки от колекционери и любители.

Подвързването на книги в западните страни датира от V век, макар че най-ранната оцеляла подобна книга е от 3 века по-късно. Тогава книгите са се подвързвали с естествени материали като дърво, кожа, плат. Интересен факт е, че има запазени подвързии и от човешка кожа. Това се нарича anthropodermic bibliopegy и тази практика датира от XVII век. Към днешна дата има данни за малко случаи, в които колекционери попълват личните си колекции с ексцентричните подвързии от човешка кожа. Не бързайте са мислите, че са убивали хора за това. Ползвала се е кожа от труп със специфичен тен на кожата.

Колесникова пуска онлайн уроци в yotube. Там ще ви покаже как да направите свои подвързии за любимите си книги от полимерна глина. Ето и няколко нейни работи.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…