Аня Петрова

Баба Марта има подаръци за всички! Тя не е толкова задръстена като Дядо Коледа, че да носи изненади само на малките послушни деца. Не, тя е приготвила по нещичко за малки и големи, послушни или не, дори има мартенички за хора, които се чувстват като „Надута пуйка” или „Куха лейка”. Какво? Не видяхте ли новата мода при мартениците? Измежду тези с чалга певачки и герои от турски сериали, вече може да си изберете и гривничка с нестандартен надпис като „Нестандартни ласки”. Много нестандартно, нали?

Вървите си вие измежду десетките щандове за мартеници на центъра и просто няма как именно този да не ви избоде очите. Ако самият щанд не успее да го направи, то вие сами ще си забиете нещо остро в очите щом прегледате предложенията им за мартеници. Да го обясним така –свикнали сме с кича, все пак живеем в Източна Европа. Свикнали сме с липсата на естетика, пак поради същата причина. Някак си преживяваме факта, че подобен тип символи стават идеална мишена за печелене на пари. НО ЗАЩО НЯКОЙ БИ КУПИЛ МАРТЕНИЦА С НАДПИС „НЕЖНИ УСТНИ”. Половината звучат като предложения за секс, а втората половина бих искала да нарека намек, но са си чисто и ясно казани – куха лейка. А колко от вас всъщност знаят защо е с бяло и червено мартеничката? Защо се подарява? Какви са легендите? Разказвате ли ги на децата ви или просто им ги връзвате на ръцете, пък те ще си го научат сами като пораснат. Тези традиции не се пазят сами, нали знаете?

Интересно ми е колко от вас биха взели на баба си мартеница с надпис „Отворено”, а на дядо си с „Навит съм”. Чудя си се – ние ли го позволихме това да се случи или някой много сериозно си е ударил главата в ранно детство и бълва подобни гнустоийки на пазара сега? Забавни са, казваха хората пред сергията, така че предполагам, че сами си го направихме. Защото да си „Куха лейка” стои до „Шейх №1”, както по принцип си е и в живота, а непосредствено до тях е и „Вервай ми”. Аз вяра нямам вече, пък явно  и чувство за хумор. Честита ви Баба Марта и се опитайте поне 3-ти март да не окепазите. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…