87 карикатуристи от 30 страни твориха по темата „Прасето и културата” в Международното биенале на карикатурата

 

Иво Дернев

 

Свинята е муза и вдъхновение на 87 творци от 30 страни в откритото вчера Международно биенале на карикатурата в Етнографския музей. Десетото юбилейно издание на форума и негово пълнолетие съвпаднаха с годината на прасето в източния календар и годината на културата в Пловдив, откъдето идва и темата на събитието, по която трябваше да рисуват майсторите на шаржа- „Прасето и културата”.

 

Карикатурите на участниците в биеналето могат да бъдат видени от вчера в музея. С откриването на експозицията се състоя и церемонията по награждаването на Майсторите на карикатурата. По традиция петима творци се удостояват с приза, като тази година журито отличи работите на карикатуристи от Русия, Полша, Узбекистан и България- Веселин Зидаров и Мирослав Божков.

 

Темата е интересна и сложна. Защото говорейки за свинята и културата, несъмнено трябва да говорим за човека и културата. Която без съмнение е на много ниско ниво в наши дни, каза един от призьорите Веселин Зидаров.

 

Другият Майстор на карикатурата Мирослав Божков обясни, че наградата е изстрадана, тъй като я чака вече седем биеналета за последните 14 години, в които неизменно участва със свои работи.

 

Интересното е, че съм роден в годината на прасето, а сега взимам тази награда в годината на прасето, рисувайки на тема Прасето и културата. Обичам прасенцата и ги направих с голяма любов, обясни Мирослав Божков.

 

Повечето автори свързваха културата на човека в битието му със свинята. И съответно представяха културата на свинята в неизбежното й битие с хомосапиенса. И ако често използваме в ежедневието си „свинска работа” по отношение на хора, с които се сблъскваме, как ли прасето би следвало да вика на подобни човешки геройства, които заслужават такова определение?

 

„Майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид“ , пише в предговора на каталога от биеналето директорът на музея доц. д-р Ангел Янков.

Кандидатът за кмет на Демократична България Атанас Костов и хората от листата уважиха събитието

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…