КАПАНА.БГ ще ви представи част от проектите, които ще участват в тазгодишното десето юбилейно издание на Нощта на музеите и галериите. Започваме с идеята на Даниел Ненчев, водещ на предаването Денят започва с култура по БНТ. Той ще представи своя проект Графонетика, в който събира еднакви думи в балканските езици.

Първият етап от реализацията бе на  Sofia Design Week миналата година. Тогава известният журналист, филолог и водещ на „Денят започва с култура“ по БНТ избра 12 думи, които бяха калиграфски изписани от художници от Балканите на български, гръцки, турски, сръбски, хърватски, албански, македонски, словенски и румънски. Тази първа дузина примери бе подбрана от списък с 82 думи, близкозвучащи и близкоизписващи се на  деветте балкански езика. В Нощта на музеите и галериите проектът ще се изяви в развитие: еднаквите балканаски думи вече ще бъдат вградени в поезия, създадена специално за „Нощ“ 2014. Ще бъде заснето и видео с хора, изговарящи думите на девет езика.

Повече за философията, а и за технологията на „Графонетика“, за кодовете, които сближават, за предстоящи проекти, за изкуството и за „Нощта“ -  в споделеното от Даниел в следващите редове.

Доколкото разбирам, две от „възможните посоки“ за развитие, посочени в блога на „Графонетика“, ще се осъществят в „Нощта на музеите и галериите“. Кои поети успя да въвлечеш в проекта?

Стефан Иванов, Иван Ланджев и Марин Бодаков.
 Трима съвременни поети написаха стихотворения с думи, които звучат и се изписват по подобен начин на повечето балкански езици. Артисти от Балканите ще изобразят стихотворенията, както и някои от сходните думи – на външната стена на галерия А+.

Подбрани ли са думите, които ще бъдат произнасяни от различни хора и заснети на видео? Това набелязани хора ли ще бъдат или посетители на  „Нощта“? Нужна ли е предварителна подготовка за произнасящите?

Подбрани са. Думите ще са различни от вече изобразените върху фасадата на Betahaus в София на Sofia Design Week 2013. А във видеото ще се включат всякакви хора – случайни минувачи, гости на фестивала, артисти и граждани на Пловдив. Идеята е да възприемат идеята като участват лично. Те ще произнасят думите, които ще бъдат и изрисувани. Не е нужна подготовка. Екипът ни ще ги ориентира. Думата „радио” например звучи подобно на всички балкански езици, на повечето – съвсем еднакво. На сръбски примерно звучи с леко издължено а, нещо като „раадио”, а на турски „ио” – става нещо като „ьо” – „радьо”. Но принципно се разбира лесно, че произношенията на думата „радио” в балканските езици са идентични или сходни.

Повече за проекта може да прочетете на: http://www.night.bg/blog/?p=6139

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…