Наследникът на емблематичния ключар Бай Жоро пази занаята и ателието му
 
Работилничката на „Железарска” не е ремонтирана и подреждана от половин век
 
Вижте ми ръцете- черни, твърди, вонящи, но търсени, казва майсторът

 


Има едно чудно кътче, което напомня напълно за стария дух на занаятчийския Капан- ключарницата на улица „Железарска”. На него и създателя му е посветена втората приказка от поредицата ни „Легендите на Капана”. Едва ли има пловдивчанин, който да не се е опитвал да се вгледа през мътните стъкла на ателието на №33, от което винаги се носи характерният металически звук от машина за ключове. Овехтялата дървенаврата на работилницата не скърца, защото винаги стои отворена-  за комшии, приятели или непознати. Мястото е толкова автентично, че често туристи го мислят за културна атракция. Още от тесния тротоар мирише на обработен метал, на старина, на железарско масло, на история. В пространство от няколко квадратни метра сякаш е напъхан цял един свят. Светът на покойния бай Жоро и наследника му в занаята- внукът Христо. В ръцете и на двамата са се пръкнали десетки хиляди ключове за катинари, аристократични порти, тоалетни врати, подземни проходи, касички.
 
Емблематичният Георги Славов майстори до последен дъх в работилничката си. Смъртта го застига на гордите 93 години, над любимите инструменти, докато изработва пореден ключ. Днес внукът му Христо поддържа разтуреното мъничко място и поправя ключалките на Пловдив, наследил занаята от Бай Жоро. Идват тук, за да им вадя ключове или за мохабет- кой , от каквото има нужда, казва 46-годишният Славов. От близо 50 години помещението на Железарска 33 е „родилно за ключове”, а дълго преди това е било Обущарница на всепризнат пловдивски майстор.

Къщата над Ключаря от години е необитаема. Мисля, че беше собственост на един арменец. Дъщеря му е била музикантка, предполагам пианистка. Намерихме стар куфар пълен с ноти, казва днешният майстор.
 
Нищо не е ремонтирано, откакто сме тук. Също и вратата към къщата не е пипана, вратата на работилницата е направена от дядо ми. Преди нея е нямало вход- било е стена. Повечето от къщите в Капана са се създавали, за да бъдат занаятчийско ателие с един или два етажа отгоре, да има къде да спят майсторите. Затова и има врати в стените, за да се преминава от къщата директно в ателиетата, запознава ни Христо. Проходната вратичка все още стои в ключарницата, окичена с ръждясали и прашни метални връзки с интересни аксесоари по тях. На кафевите стени от дърво са накичени звънци, ципове, гаечни ключове, календар от 84-та, националното знаме, робот играчка, подарък от дъщерята на един художник, будилник без стрелки. Десетки антиквари са идвали да искат предмети от тук. Аз да не съм луд да им ги дам. Отпращам ги или директно, или пием по бира и тогава си тръгват, но само с някоя лакърдия, не и с моите раздрънкани ценности, допълва Христо. И вмъква, че вече е многофункционален ключар. Оправям всичко. Кой ,какъвто дерт има- идва и се опитвам да го реша. Ей на, на жената тенджерата й се счупи. Трябва ми само едно тънко метално косъмче и е готова, казва наследникът на Бай Георги. Дядо винаги е говорил хубави думи. Затова хората идваха тук ,не само за да му търсят майсторлъка. Аз от него се учих на занаят. Като малък все в краката му бях, а той не ми даваше нищо да пипам. Като пораснах ,видя, че съм добър. Едър чук съм чупил винтче за очила да направя. Ама то така е- не са ли ти мръсни ръцете не се нарича работа. Трябва и да обичаш да го правиш. Лесно е да кажеш „Не ме интересе па”. Вижте ми ръцете- черни, твърди, вонящи, но търсени. Затова, когато приятели на баща ми са водели внуците си да се обучават, сме ги връщали. Не може на зор. Трябва силно да го искаш и то да те блъсне по главата, за да го наречеш свой занаят. Дядо ми така сам е почнал- не от баща му, нито от дядо му, от никого. Само от мерака, разправя Христо, за да посрещне поредния клиент за ключ или мохабет. Такава е нашата- отключваме и врати, и души човешки, завършва майсторът с цигара в ръка.


 

136 comments

 • Comment Link Pkmrbz Pkmrbz Фев 27, 2024

  buy prilosec 10mg sale how to buy omeprazole cheap prilosec 20mg

 • Comment Link Sqklst Sqklst Фев 24, 2024

  norvasc 5mg cheap buy norvasc 5mg generic order amlodipine pill

 • Comment Link Vfaraw Vfaraw Фев 20, 2024

  chloroquine for sale chloroquine pills buy aralen 250mg generic

 • Comment Link Yiddyu Yiddyu Фев 20, 2024

  order generic loratadine 10mg cheap claritin buy claritin 10mg without prescription

 • Comment Link Vrxgzh Vrxgzh Фев 17, 2024

  triamcinolone drug purchase triamcinolone pill buy triamcinolone 4mg pill

 • Comment Link Hthodt Hthodt Фев 16, 2024

  plaquenil canada buy plaquenil 200mg for sale plaquenil 400mg uk

 • Comment Link Deehre Deehre Фев 13, 2024

  purchase semaglutide sale rybelsus medication purchase rybelsus pills

 • Comment Link Iqdjic Iqdjic Фев 12, 2024

  buy sildenafil 50mg pills sildenafil 100mg tablets sildenafil next day delivery usa

 • Comment Link Kbfpot Kbfpot Фев 11, 2024

  order lasix 40mg for sale order furosemide 40mg pill buy generic lasix over the counter

 • Comment Link Pvrfem Pvrfem Фев 10, 2024

  buy neurontin 100mg online cheap buy gabapentin generic buy gabapentin 100mg online cheap

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…