Снимка: Марина Савьовска

Развитието на града е колективно действие, категоричен е президентът на JCI България 

Поколението днес е по-различно от поколението вчера и със сигурност ще се различава от онези, които идват след нас. Макар че са мнозина онези, които твърдят, че младежите у нас са мързеливи и неактивни, всяка монета има две страни и днес ще ви представим именно младежите от другата страна. Ако трябва да бъдем по-конкретни, ще ви разкажем за Петър Дяксов, 27-годишен  проактивен пловдивчанин, който не спира да работи и да помага за развитието на средата около себе си, респективно и в града ни.

Младият пловдивчанин завършва средното си образование в СОУ „Паисий Хилендарски“, а след това, ветровете на неговата вътрешна мотивация го отвяват в Англия, където завършва висшето си образование. Макар че е получил доста примамливи предложения и изкушаващо стартово възнаграждение, през 2013-та той се връща обратно в родния си град. В Англия, обаче, започва да се занимава с нещо, което може би е основоположник на дейностите му и до днес. Става председател на Българското общество в Есекс и може би това е момента, в който Петър осъзнава, че е важно да се грижиш за средата около себе си и да бъдем единни.

След завръщането си в Пловдив, Дяксов започва да помага все по-активно в семейния бизнес, а именно Венера Косметикс. Макар отдаден на това си занимание, семейният бизнес е недостатъчен за потенциала на Петър и той намира ново място, а именно JCI. Младежката организация по онова време тепърва прохождаща в Пловдив, но за Петър е важно действието и се стреми към нейното популяризиране в града под тепетата, което вече е факт. Тази година, той дори заема позицията на президент на JCI за България.

И това не е всичко. През 2015-та година, Дяксов, заедно със свой приятел, стартира собствен бизнес под името Tendrik. Няколко месеца по-късно, неговият партньор се оказва, но не и Петър. Той продължава да работи в сферата на услугите и да помага на бизнеса да планира и реализира своите маркетингови стратегии  за дигитален маркетинг и онлайн търговия.

Съвсем разбираемо е балансирането в толкова натоварено и забързано ежедневие никак не е лесно. Петър сподели, че не разполага с много време за забавление по баровете, но той има нещо много по-ценно, а именно вяра. Никой не е твърде млад или твърде стар, за да промени света, заявява той. Ако не можете да промените света, то можете да го направите със своята собствена среда като започнете от приятелския кръг или просто направите нещо за блока, в който живеете, допълва още той.

Дяксов, обаче, не е просто човек, който се стреми да помага на другите, а човек, който оценява хората около себе си. За своите екипи във всяко едно от начинанията си, той споделя: „Те са най-големият ми успех и онези, които не ми позволяват да се откажа  въпреки трудностите, защото се чувствам отговорен.“ Според него, Пловдив се е преродил през последните 3 години, а хората в града стават все по-активни. Това е добра посока, в която е поел града, допълва още той.

Петър непрекъснато организира събития в помощ на младите хора и тези, които искат да започнат собствен бизнес, но не знаят как или ги е страх. Съвсем скоро ще се проведе шестото издание на Първи стъпи в бизнеса, като до момента събитието винаги се е радвало на голям успех и събираше между 150 и 200 човека.

За финал на нашия разговор, помолихме собственика на Tendrik да даде съвет или просто да каже нещо на младите хора в Пловдив. Бъдете активни, интересувайте се,  действайте, учете се, бъдете безстрашни  и правете грешки. Сега е времето за това. Дори и да сбъркаме, все още сме млади и няма какво толкова да се случи, така че просто ДЕЙСТВАЙТЕ!, заключи той.

Освен това, Дяксов активно публикува в своя блог: http://dyaksov.com/

 

2 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…