Мария Станчева: Винаги съм смятала, че е трябвало да се родя пловдивчанка

Паулина Гегова

Всички сме запознати с всеизвестната "вражда" между двата най-големи града в страната - София и Пловдив. Преди години тази свада се усещаше по-силно, но като че ли колкото повече време минава, толкова повече границата между настоящата столица и бившата столица на Източна Румелия, се стопява. Показател за все по-голямото разбирателство е постоянният приток на софиянци в Пловдив и обратното. Истината е, че и двата града имат дългогодишна история и постижения, както и своите положителни и отрицателни страни. И тъй като един пловдивчанин би бил пристрастен, разговаряхме с Мария Станчева, родена и отраснала в София за разликите между двата най-развити български центъра. 

Мария учи българска филология в Софийския университет и макар че живее в столицата, поради определени причини е тясно свързана с Пловдив. Често го посещава, не за дълго, но достатъчно, че да си изгради мнение и да направи сравнение. А тя го обожава, без да принизява и родния си дом. Обсъдихме най-общите битови точки. Ето какво разказва Мария.

Социален живот:

София е град, в който не може да ти е скучно, защото животът е много интензивен. По всяко време на денонощието има какво да правиш, къде да го правиш и с кого. Харесва ми това, че е интернационален град. Пълно е с хора, а има и много чужденци, повече отколкото са в Пловдив. Нощният живот е изключително развит за рамките на нашата държава. От гледна точка на културни мероприятия, тук те изобилстват. Винаги можеш да отидеш на концерт, театър, литературно четене и подобни, независимо дали в големите зали или по-малките барове. Всъщност, Пловдив не отстъпва толкова в това отношение. Заведенията и клубовете не са толкова многобройни, но са артистични и разнообразни. Много е спокойно, самият дух на града е освободен, не те натоварва толкова, а след като стана столица на културата, все повече се разраства. Винаги съм смятала, че е трябвало да се родя пловдивчанка. Привлича ме повече дори от морето. Ако можех да се върна година назад, щях да кандидатствам в тукашен университет и да се преместя. 

Професии и заплати:

В столицата има повече възможности. Стига да искаш работа, можеш да я намериш. Спрямо Пловдив заплатите са поне 1/3 отгоре, което е пропорционално, имайки предвид, че животът е по-скъп. Но е забързано и стресово. Не мога да кажа какво щеше да бъде ако работех в Пловдив, но въпреки всичко тук е по-айляк.

Архитектура и околна среда:

Центърът в София е хубав, запазил е старата архитектура. И там се забелязват соц елементи, но по-голямата част е отпреди този период. Останалата част от града, обаче, е сива. Има хубави паркове и градини, но също така много панелни блокове - стари и пълни с хлебарки. Някои от тях едва се държат и имат нужда от основен ремонт. В това отношение Пловдив е по-цветен, по-арт. Харесва ми, че е подреден на нива. Главната, тепетата, Гребната база, римското влияние, всичко това е изключително впечатляващо. Аз предпочитам по-стар тип архитектура, а тук в основата си е точно такава.

Градски транспорт:

Разстоянията в София и транспортът са голям проблем. Всеки ден се губи доста време докато стигнеш от една дестинация до друга. Както всички знаем, билетът поскъпна на 1.60 лв. Това е абсурдно, защото градският транспорт е отвратителен. Тролеите са добри - обновени, имат климатици, нямат дупки по пода, защото и на това съм ставала свидетел. Трамваите са в лошо състояние. Има бездомници и пияници, които си пътуват по цял ден и контролът не ги сваля. Има линии, които са пренатоварени и въпреки това не им сгъстяват графика. Хубаво е, че е единственият град в държавата с метро, но понякога и то не е толкова удобно, защото в някои часови пояси е прекалено натъпкано. От друга страна, не мога да говоря толкова много за градския транспорт в Пловдив, защото той е почти ненужен. Разстоянията не са толкова големи и никога не ми се е налагало да го използвам. 

Хора:

Хората в столицата са разнообразни - от долни наркомани, през рапърчета, костюмари, интелигенция, до пълни кифли. Повечето са високомерни и груби. Не мога да преценя дали те са изключението или изключението са тези, които се държат човешки. Докато хората в Пловдив са готини. Жизнерадостни и големи айляци. Усмихнати са, разноцветни. Разбира се, всеки има моменти, в които му липсва настроение, но до сега не съм попадала на пловдивчанин, който да се държи зле, независимо дали го срещам в родния му град или извън него. 

Това е скромното мнение на едно 21 - годишно момиче, което още не е видяло много от живота, но е достатъчно умно и откровено, за да си излее душата. От разговора с нея, а и не само, можем да заключим, че всяко място изпъква със своите плюсове и бледнее със своите минуси. Независимо дали е столицата или провинцията, България е уникална сама по себе си страна, а чалъмите на всеки отделен район не бива да ни разделят. Напротив, точно това ни прави толкова интересни, затова трябва да ни обединяват и да ни карат да се уважаваме едни други, без значение диалект, традиции или навици. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…