Негова е идеята за общ проект на трите държавни културни института в града – Драмата, Операта и Куклениците, „за да не губим нишката на собствения си културен облик, да бъдем модерни и нови, атрактивни и ярки със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали  древните основи на Европа”.

Екипът на Кукления театър мечтае и ще работи и за ново съвременно открито театрално и атракционно пространство

Виктор Бойчев спечели конкурса за директор на Държавен куклен театър Пловдив. Той е назначен със заповед на министъра на културата да оглави културния институт с нов мандат до есента на 2018 г. 

Програмата, с която новият-стар директор затвърди позицията си, е базирана на действителното състояние на театъра и плануваното му развитие. Г-н Бойчев залага 9 нови заглавия в репертоара на Кукления театър през следващите два творчески сезона с премиери на всеки два месеца.

Акцент в творческата концепция на Виктор Бойчев, който има мениджърски опит в Пловдив вече 18 г., е създаването на копродукции – международни, национални и местни. Негова е идеята за съвместен проект на трите държавни културни института – Драматичен театър - Пловдив, Пловдивска опера и Държавен куклен театър Пловдив. Стремежът към европейско сътрудничество и създаване на връзки и контакти няма да бъде за сметка на загубата на нишката на собствения културен облик, чрез който ясно и ярко сме разпознавани. Ще бъдем актуални и нови, атрактивни и ярки – със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали и древните основи на Европа. 

Държавен куклен театър Пловдив поддържа високо художествено и професионално ниво на спектаклите, които представя на публиката. Цел на Бойчев е да не се загуби положителната енергия, натрупана в годините, на една от най-добрите и утвърдени куклени трупи в страната. Трупа, която извоюва и затвърди своето място и преследва неуморно най-неуловимото – духа на взаимното свързване в разделеното ни ежедневие, борбата за още и още и още по-добри спектакли, роли, режисьори, турнета, театрални предизвикателства, които да радват и провокират публиката.

Екипът влиза в новия мандатен период с една голяма болка и в същото време надежда. Към основната сграда, която е на 112 г. и е една от най-старите в страната, има  прилежащата по-малка постройка, бивша камерна зала, която от години не се експлоатира. Идеята е това пространство да се обедини със сутеренната част на голямата сграда и да се създаде съвременен открит „Детски атракционен център”. Направени са предпроектни проучвания и се подготвя цялостно проектиране с необходимите процедури за включване в европейски програми. 

От есента на 2015 г. Виктор Бойчев е избран и за председател на АКТ-УНИМА 

 Българския към Международния Съюз на Куклените Дейци - неправителствена организация, обединяваща хора от цял свят, които допринасят за развитието на кукленото изкуство, с цел да използват това изкуство в името на общочовешки ценности, като мир и взаимното разбирателство между хората, независимо от раса, политически, религиозни и културни различия в съответствие със зачитането на основните човешки права, посочени във Всеобщата Декларация за Човешките Права на Организацията на Обединените Нации на 10 декември 1948 г. България е сред страните - учредителки на УНИМА, и взема участие в работата на Първия конгрес в Прага през 1929 г. в лицето на г-жа Елисавета Консулова-Вазова. Идеите и ценностите на УНИМА са живи и днес в българското куклено изкуство и се надяваме да ги предадем успешно и на следващите поколения, казва Виктор Бойчев.

Той се занимава и с друга обществена дейност като член на Националния съвет на БАРОК –  Българска асоциация на работодателите от областта на културата.   

„Карлсон под тепетата” не слиза от сцената и като актьор - може да бъде гледан и в спектаклите „Хамлет” и „Великденско вино”, а в чекмеджето си държи още две пиеси, готови да се превърнат в театър.  Интересуват ме човешките съдби, обичам да търся човечността във всичките и проявления, дори когато на пръв поглед всичко е ясно, се оказва, че човекът е бездна и носи в себе си и ада и рая... Преодоляването на егото, и много други човешки прояви свързани пряко и непряко с духа – духа, който трябва да лекуваме днес.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…