Скулптурата на Сиромашки не е на световния бас, няма нищо общо нито с външната, нито с вътрешната му същност, смята един от най-близките му приятели 

Борис беше пример за деликатност, за естетика, за култура, за изящество, а не някакъв хунски вожд, подчертава актьорът от Старозагорския театър

Бурята с вдигането на монумента на Борис Христов пред Градския дом на културата, носещ неговото име, сякаш отмина. Скулпторът Цвятко Сиромашки церемониално откри маската на световния бас за 100-годишнината от рождението му, общината не свали творбата му, както самият той очакваше и пророкуваше в социалната мрежа, и ветровете привидно утихнаха. Само сред поддръжниците на Сиромашки в мисията му обаче. За мнозина гигантският паметник пред бившия Синдикален дом е неприемлив, тъй като представя великият българин в друга светлина. Под тепето се свързва с един от най-близките хора на гениалния оперен артист- актьорът от Старозагорския театър Гео Милев Нино Луканов. Авторът на книгата „Борис Христов: Незабравими мигове от едно приятелство”, към когото басът се е обръщал с „братко”, е меко казано притеснен от визията на монумента, който се намира пред  бившия Синдикален дом, кръстен днес на него. 

Преди 20-тина дни г-н Сиромашки, се опита да се свърже с мен чрез директора на галерията в Стара Загора, тъй като имал желание да се срещнем и да поговорим. Аз приех веднага, но по непонятни за мен причини той не дойде в града. Вероятно е искал да обсъдим  този проект. Който аз видях в последствие.  Към него като човек и скулптор нямам нищо негативно, отнасям се по приятелски щом е приятел на мои приятели. Но това, което е показано в Пловдив от края на май, е меко казано абсолютно неприемливо, защото не отговаря нито на външната, нито на вътрешната същност на обекта, който е показал г-н Сиромашки. Борис Христов беше пример за деликатност, за естетика, за култура, за изящество, ако щете. Всичките тези прилагателни на него съвсем му отиваха и ни най-малко не му прилича това, което е показано с тези едри черти, остри погледи, стиснати зъби едва ли не. Това изображение е добро за някакъв хунски вожд, но не и за Борис Христов като портрет от ежедневието. Той дори, като играеше Атила, имаше други човешки измерения. Дори негативните герои или строгите емблематични фигури за историята прекарваше през човешката същност,  гледаше да ги разкрива като хора. А сега му придават един плашещ вид. Защото това, което виждам, е уплаха- някой може да се стресне. Това, което видях, не се свързва с никакъв начин, нито душевно, нито физически, с Борис Христов, категоричен е Нино Луканов. 

Един от най-близките приятели на Борис Христов е готов да се срещне лично и съвсем приятелски със скулптора Цвятко Сиромашки, за да изрази мнението си пред него край самата му творба. Нямам основания лошо да се отнасям към него. Колегите казват, че е кадърен скулптор. Но тук не е сполучил и най-добре е сам той да го махне това нещо. И ако е решил наистина да направи творчески и личен жест към някого, да проучи по-добре нещата. Далеч съм от мисълта някой да му диктува- всеки творец си има свой начин на изразяване, но тук няма място за измислици. Защото монументът наистина няма нищо общо- той е като за музей на ужасите, или за изобразяване на хунска част от историята. Това не е Борис Христов, подчертава отново Луканов.

Той се съмнява, че въобще този начин на почит и поклон пред великия бас е удачен. Борис беше изключително скромен човек. Те го награждават с най-големи държавни награди- Де Гол, кралицата и кой ли не, а той дори не искаше да се говори за това. Най-малко би желал да има такива грамадански истории в негова чест. Нека да е възможно най-скромно и най-истинно, призовава Нино Луканов.

9 comments

 • Comment Link Панчо Панчо Юли 24, 2014

  Харесва ми. Това е интерпретацията на художника и толкова. Стои добре и провокира размисли.

 • Comment Link пловдивчанин пловдивчанин Юни 09, 2014

  Да,въпреки демоничния вид на "маската", да си го държим,а? Нали е голямо, внушително,скулптора е все пак,изкуство!!! Нали още повече ЦВ. С. го е сътворил,защо да не му се поклоним? Пък и в Италия подаръци взимат, а ма ние що да им го даваме? Нека си седи набит на камъка, да святка и проблясва,за да не говорят , че по политически причини е грозен и неистински Борис Христов.

 • Comment Link Ана Василева Ана Василева Юни 09, 2014

  ВЕЛИКОЛЕПНА РАБОТА!!!!!!
  НА ПЛОВДИВ ЛИПСВАТ ТАКИВА ДОБРИ И ЕМБЛЕМАТИЧНИ СКУЛПТУРИ
  Става дума за художествено произведение, а не за снимка. Стига глупости приличал, не приличал. И как всички станаха добри приятели на Борис Христов???
  От уважение към името и делото на Борис Христов не се занимавайте с празнословия.

 • Comment Link Дани Дани Юни 08, 2014

  Маската е фантастична работа ! Надявам се скоро автора да даде работата си в ИТАЛИЯ,
  защото май този град не оценява гениалните творби.

 • Comment Link Станислав Станислав Юни 08, 2014

  Важното е че има и други скулптори на същият акъл и си пият кафето заедно. Кой го интересува мнението на минувачите, за които е предназначено въпросното произведение? Тук е България и това е нивото, отиде си Борис Христов, отидоха си и старите големи майстори скулптори.

 • Comment Link smirena smirena Юни 08, 2014

  Удивително е как всички сайтове в Пловдив постепенно станаха сайтове на ГЕРБ! И вижте само какви глупости са написани - защо сградата носи това име, колко скромен е бил Борис Христов ... Целият този срамен цирк е само заради амбицията на глупавия ни кмет и на всички, които възторжено му целуват з... да стане " на неговото"! Низко, инфантилно и много красноречиво поведение, което още веднъж доказва, че този човек, кмета на Пловдив, не се занимава с това, което му е работа.

 • Comment Link Стоян Стоян Юни 08, 2014

  Ама как само се подменя историята - сградата е построена от синдикатите и е за тях и носеше името на Стефан Кераджиев - а ся Борис Христов какво общо има че му слагат името и бюста тук?

 • Comment Link Катерина Катерина Юни 07, 2014

  Много грозна работа.Наистина няма нищо общо с деликатния ,красив и скромен Борис
  Христов. Би било добре да се свали веднага заради неговата памет.

 • Comment Link Пепо Пепо Юни 07, 2014

  съвършено точно и ясно- тази работа обижда Борис Христов и историята!!!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…