Владо Балчев разказва какво заварват чужденците под тепетата в края на 19 век и как променят картинката 

Десетки се събраха в залата на Библиотеката,за да присъстват на представянето на ''Пловдив - другият бряг на Европа'', последната книга на Владимир Балчев. Всички знаем, че историята побрана в Балчев след работата му като главен експерт в Териториален държавен архив, е повече от внушителна и думите му трябва да бъдат ползвани като ценно богатство. Думи, разказващи истории, които едва ли някога сте чували и такива, които звучат като легенда. Затова и последната му работа е една книга с дух и атмосфера.

„Пловдив – другият бряг на Европа”  е творение, върху което е било работено цели двадесет години. Тя дава възможността на човек да се пренесе в едно друго време, в един друг Пловдив. Края на 19 век, когато чужденци пристигат в града ни заварват един различен и със сигурност труден начин на живот, трупове на животни по улиците, хора без навици, незнаещи докъде е стигнал светът зад границата. Макар и странната градска гледка и още по-странните нрави, чужденците остават. Приемат работата си присърце и създават, творят и раждат един нов Пловдив, достоен да се мери с всеки европейски град. Изучих как са работели тези хора и това ме вдъхнови да напиша тази книга, каза Балчев и допълни, че най-малкото, което може да бъде направено за тях е да бъдат запомнени. Историите не разкриват пикантни подробности от живота по онова време, а цената, която хората са плащали, за своя престой. 

Европеецът и законът, изкуството, което изведнъж навлиза под тепетата. Това влиза с иноземците под тепетата. Много от личностите са ни познати като имена, но никога не бихме могли да се досетим, че те са част от историята на града. Първият френски дипломат в Пловдив Шарл Шампоазо, Пиетро Монтани и редица музиканти, педагози и бъдещи преподаватели в най-елитни университети. Хора, които в дадени моменти са защитавали града повече дори от самите пловдивчани. Балчев успява да покаже чужденците като приятели, да създаде атмосферата на онова време, и откривайки факти да им дари един чисто нов живот. Живот, който трябва да продължи ако не във всяка библиотека, то в пловдивските задължително.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…