Живка Аджеларова

Подобно на зрънца в тялото на нар, многобройни бяха гостите, събрали се в конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов“. Настроението беше приповдигнато и не се искаше много човек да затвори очи, тихото шушукане на присъстващите, примесено с пощракванията от настройването на фотоапаратите –  веднага те отвеждат някъде, където жужат пчели около добре узрели плодове от нар. И действително, когато се отърсиш от поетичното мечтание, виждаш плодовете пред себе си – подредените екземпляри от книгата „Закуска с нар“, старателно аранжирани от младите доброволки на „Пловдив чете“. Наблизо, за началото на вечерта се подготвяха професор Александър Шурбанов, както и водещият на представянето – поетът Илко Димитров.

След няколко минути събитието беше открито от издателката Божана Апостолова. Тя изрази благодарността си към всички, доказващи с присъствието си, че Пловдив е най-духовният град на България.

„Това не е обикновено издание“, бяха думите на Илко Димитров, с които той премина към същинското представяне на книгата. „„Закуска с нар“ е съставена от две части, първата, отделена с подзаглавието „Четирите времена“, събира в себе си поетични творби, а втората – „Четирите посоки“, обединява прозаични приписки. Всяка от тези две части, на свой ред е разделена на други четири, съдържащи произведения, които по забележителен начин се отнасят към своите подзаглавия“, така Илко Димитров описа специфичната структура на книгата.

„Аз виждам големия текст, като нещо, което е над мен. Но него не съм имал сили да го напиша. Аз правя приписки“, сподели на свой ред професор Шурбанов. „Тези приписки  свързвам в съзнанието си с монасите от Средновековието, които приписвали откъси от свещените съчинения, като добавяли в полетата и нещо от недрата на своите емоции“, обясни авторът

Професор Шурбанов изказа своята искрена признателност към издателката си Божана Апостолова и към художника Христо Гочев за прекрасното оформление на книгата и допълни, че авторът само пуска нещо по вятъра и то вече не е негово, а става на този, който го улови и го задържи при себе си.

В следващите минути поетът Илко Димитров прочете няколко от предложените в книгата стихотворения, а те бяха уловени и задържани от мислите на присъстващите гости. В края на събитието, голяма част от присъстващите се сдобиха с изданието и пред автора се изви дълга опашка от желаещи автограф
По време на представянето никой не беше забелязал, че дъждът навън е престанал и дори времето е затаило дъх, за да чуе поне част от разговора в залата.

След събитието Пловдив остана с вярата, че скоро отново ще има среща с професор Шурбанов, а дотогава, с помощта на „Пловдив чете“, със сигурност ще намери и ще прочете още стойностни книги.

фото:Владислав Христов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…