Славена Шекерлетова

Един млад автор стъпи в съвременната литература смело. По-скоро лети из нея внимателно и търсещо. Това е Габриела Манова, която наскоро представи дебютната си стихосбирка "Навици". Тя е носител на голямата награда "Златното яйце" от 2019 на националния конкурс за младежка поезия "Веселин Ханчев".

Редактор на първата ѝ стихосбирка е Иван Ланджев. Думите му на корицата на „Навици“: Да погледнеш към небето и да видиш, че птиците са „небесни кавички“ означава да имаш специална връзка с езика. Да откриеш, че „сълзата дели оцелелия от удавника“ пък значи, че една подранила, неволна зрялост те осъжда да разбираш. В теб сърцето и разумът са се помирили от взаимно изтощение, от немай-къде – и са излезли стихове.

Прочетете ги, запознайте се с навиците на тази поезия, стъпвайте в нейния ритъм. Нали все пак ритъмът е навикът на вечността?

Стиховете са писани последните 5-6 години, казваш в един друг разговор. Малко след като си навършила 20 години или точно тогава. Аз съм малко повече от 10 години по-голяма от теб. Забелязвам, че последно време т. нар. "порастване" е особена тема сред много, даже твърде младите хора на по 18-20 години. Да кажем, по мое време някак не се усещаше този момент чак толкова кризисен или не знам как е уместно да го нарека. Някак преходът беше плавен и незабележим в много случаи. Какво е усещането сега у един млад човек като теб, с какво е тревожещ този момент, какво има в него?

Не знам дали непременно е кризисен, но със сигурност моментът е значим и объркващ. Колкото по-възрастни ставаме всъщност, толкова по-добре разбираме, че няма някакво решение или истина, които ще прозрем, когато пораснем. Според мен загубата на увереност, че човек става по-мъдър с възрастта, че ще получи отговори на някакви въпроси, се преживява мъчно. И може би оттам идва кризата, от това разомагьосване на света.

Мисля си също, че тревогата я е имало винаги, просто може би поколението, което в момента е в двайсетте си, говори повече и по-открито за страховете си. Понякога чуваме неща като „Нищо не знаете, нищо не сте преживели“, но това са драмите на обикновения човек, животът е труден дори когато привидно не е. Може би има някаква изострена чувствителност у младите хора… мисля си, че това по-скоро е благодат.

***

Към себе си преди десет години

Знам, че бързаш всичко да се случва,

но което е в изобилие, не ще пресъхне.

Учи си уроците, не избухвай.

Бъдещето не е извинение да стоиш до късно.

 

Не прекалявай с нищо, дори с каузата,

записвай, защото всичко се забравя.

Понякога има мъчителни паузи.

Не всичко, което обичаш, е трайно.

 

От себе си нямай големи тайни,

не наблягай на метафоричното.

И не ставай прекалено сантиментална:

в писането, в мисленето, в нищо.

 

Това, което си написала в стихотворението "Към себе си преди десет години", сбъдна ли се?  

Някои неща се сбъднаха, на повечето още се уча.

А би ли искала да напишеш нещо към себе си, когато ще си на възраст 36?

О, да, редовно си пиша такива бележки към себе си. Обикновено преповтарям казаното в стихотворението или нещо в този дух – поощрявам се да съм по-ведра и по-малко тревожна. Но се старая да се отърва от навика да планирам бъдещето и да си обещавам някакви неща.

Как изглежда светът през твоите очи днес, това несигурно отвсякъде време, и какво ти помага да опитомяваш несигурността?

Със сигурност изглежда различно, звучи различно, ухае различно светът… Преди се понасяше, но за мен поне става все по-трудно да се дистанцирам, да съм затворена. Не че състоянието на отделеност е постоянно, но според мен се отразява с натрупване. Помага ми това, което винаги е помагало: хората, които обичам, музиката, книгите, добрата храна. Всъщност и чистенето ми действа антистресово, но това само като вметка.

Пишеш ли поезия и сега и би ли споделила твоя чернова?

Пиша поезия много рядко и много бавно. Имам две-три наченати неща, но още не са със статут дори на чернова. :)

 

Габриела Манова е родена през 1995 г. в София. Възпитаничка е на Първа английска езикова гимназия. Завършва „Книгоиздаване“, а в момента следва магистратура „Превод“ в Софийски университет.
Работи като редактор за издателство „Просвета“.
Печели първа награда на 36-ото издание на младежкия конкурс за поезия „Веселин Ханчев“.
Дебютната ѝ стихосбирка се очаква през есента на 2020 г.
Нейни текстове са публикувани във вестник „Култура“, „Литературен вестник“, „Кръстопът“, „Нула 32“, „Под моста“, „Аз чета“ и др. Поддържа личен блог и блог за преводна поезия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…