Райна Кацарова

Обичам да чета и пиша. Това са две самотни и изискващи уединение занимания. Но в тази година на пандемия и социално дистанциране, уединението ми дойде в повече. Лятото свършва, а есента винаги ме е стресирала. Досега. Защото, тази есен ми се случи нещо различно. Всичко започна от желанието ми да науча нещо ново, ако искате го наречете любопитство.

В рамките на „Младият Пловдив чете“, ми направи впечатление предстоящо обучение по журналистика и отразяване на културни събития. Попитах по Messenger ще приемат ли участник 40+ и получих заветното: „Можем да направим изключение.“ Така, след като получих сбити и практични знания от журналистите Радослав Иванов и Владислав Севов, станах част от най-големия литературен фестивал у нас.

Ще сравня „Пловдив чете“ не просто с маратон, а с цяла Олимпиада, защото продължава дълго, събитията са различни и много на брой, а участниците и гостите са стотици. Нали сте виждали по състезанията младежите, които носят саковете на спортистите, подават им кърпите, ловят топките и правят огромни фигури по стадионите? Това са доброволците.

Та, за тях ми е думата. Още в началото, при първия ни разговор, Гери Георгиева каза нещо, което запомних: „Всеки иска да присъства на хубаво събитие, но някой трябва да го организира и някой трябва да помага. При нас всеки е добре дошъл, когато и с каквото може!“ А работа има много – да се подредят залите и столовете. Да се разпънат банерите. Да се донесат книгите, да се посрещнат участниците и гостите. Да се подават микрофони, букети, вода. Доброволците са навсякъде – предават на живо в социалните мрежи, снимат, пишат. Дружелюбни, отзивчиви, всеотдайни. Но това, което ме впечатли най-много в тези момичета и момчета е тяхната скромност. Надявам се и те, като мен, да са останали удовлетворени от труда си и от срещите в непосредствена близост с едни от най-именитите творци на съвременната българска литература. От новите приятелства.

Сигурна съм, че и те дълго ще помнят Партито на доброволците. В приятната обстановка на Би Боп Кафе, всеки от нас имаше своята „среща на сляпо“ с книга за подарък, която трябваше да избере само по цитат от нея. С наклонената „Кула от пица“ се справихме геройски. Получихме и сертификати с подобаващи аплодисменти. Имаше изненадващ поздрав, който прерасна в импровизиран концерт на Йоана и Милен Мелъди Проджект. А най-трогателен беше моментът, в който Гери Георгиева предаде символично щафетата на фестивала на прекрасните Крис и Ани. Дори формално приключил, фестивалът има още интересни събития занапред.

Може би и вие ще решите да се включите?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…