Номинациите за наградите „Човек на годината“ – годишните призове за принос към правата на човека и правозащитността, са вече отворени. До 15 ноември 2020 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Наградите се връчват за тринадесети път. Илюстратор на кампанията тази година е Весела Кучева.

 

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК).

 

Както и при предходните издания, жури, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм. Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи”, отличените с голямата награда миналата година журналистки Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова, и други. 

 

Наградите „Човек на годината“ се връчват на най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за общественото развитие през годината.  Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, защита на животните и опазване на природата. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

 

През тази година, в която светът се срещна с нови и тежки предизвикателства, човечността, взаимната помощ и екологичното самосъзнание доказаха своето ключово място в нашия живот. Разкажете ни за хората и организациите, които заслужават да бъдат отличени! Търсим смелите, сърцатите, онези с правозащитна доблест – за да ги отличим и поощрим. Търсим ги, защото знаем, че често остават нечути и недооценени.

 

Всеки може да номинира. Хора или организации се номинират заради конкретна правозащитна дейност, извършена в периода от ноември на предходната до октомври на настоящата година.

 

Постъпката или практиката, за която номирате даден човек или организация, трябва да отговарят на поне един от следните критерии:

 

Да е прецедент в правозащитната сфера

 

Да има значителен потенциал за обединяване и развитие на обществото

 

Да вдъхновява към действие

 

Да се отличава с гражданска доблест

 

Да е новаторска и оригинална

 

Номинации се приемат до 15 ноември 2020 г. включително, през формуляра за номиниране на сайта на кампанията или по пощата на адрес София 1504, ул. „Върбица“ № 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международния ден на правата на човека. 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…