„ Искрено се радвам, че тази вечер сме заедно. Дължа всичко на вас. Благодаря ви за празника, който ми създадохте”. Така юбилярят Васил Стоев посрещна десетки приятели и почитатели на 70-я си рожден ден. Навръх юбилея си той откри голяма ретроспективната изложба „Коридори на съдбата” в галерия „2019”. Публиката се разходи из целия му творчески път дотук чрез десетките платна от различни периоди, окачени по стените на изложбената зала на „Гладстон”- от много ранни живописни работи, през големи награждавани в чужбина картини и най-скорошните му творби от цикъла, дал името на изложбата. Фенове на изкуството му пък издигнаха транспарант „ Нека да е средата на творческата ти мисия!”.

„ Спазвайки закона за неприкосновеността на личните данни ще избегна общоприетите думи кога се е родил, къде е учил, къде се намират картините му… Те са по света. Въпреки всичко ще спомена, че Васил Стоев е от Пловдив, което е признание. И живее в София, което е диагноза. Днес е много специална дата. Роден е преди 70 години вълшебникът Васко Стоев. Между другото дават пенсии на седмо число, което го прави една силно абстрактна величина. Също между другото някои поназнайващи познавачи твърдят, че той е абстракционист, каквото и да означава това. А точно това щеше да е присъда през 60-те години на миналия век, когато професор Атанас Стойков в книгата си „Критика на абстрактното изкуство и неговите теории” пророчески съобщи, че главната опасност за унищожаването на изобразителното изкуство е не нещо друго, а абстракционизмът. И въпреки всичко изкуството оживя. И както би казал Хегел, то е религия на човешкото откровение. А Васко не е религиозен, той вярващ в пречистващата сила на творческото откровение и вярва в живописната традиция на пловдивската школа. Искам да ви разочаровам- Васко не е абстракционист. Абстрактно изкуство като понятие от миналия век няма”, каза
изкуствоведът и дългогодишен приятел на художника Борис Китанов.

 „Изображенията на Васко Стоев са като фрески на стената на спомена. Те са реални, но извън реалното време на многоликото ежедневие. И са спасени от ненужна бъбривост. Те са като ловци на изчезнали цветни спомени и съновидения. Звучат като покана за нова, съвместна авантюра в менталния свят на автора, озвучен от богатия колорит, защото всяка багра в платната му има звуков еквивалент. Детайли няма, за да не ангажират погледа ни с ненужности“, допълни в словото си Китанов.

Изложбата може да се разгледа всеки ден от вторник до неделя до 30 август.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…