Славена Шекерлетова

Най-често срещаните реакции на ситуацията са тревожност, напрежение, страх и проблеми със съня

Не се проявяват единствено и само антисоциални поведения, всички сме свидетели на просоциални поведения

Да се опитаме да си дадем времето и пространството да се адаптираме към създалата се ситуация

От доста време сме под обстрела на различни негативни послания: „Храната, която поемате е некачествена; въздухът, който дишате е отровен; плодовете и зеленчуците са пълни с вредни вещества; реките са замърсени; водата, която пиете е съмнителна...“. И така, до пандемията с коронавируса. Ясно защо на съвременния човек не му е лесно. Още по-трудно е и сега, когато покрай новия вирус изпаднахме в несигурност откъм информация и дори бъдеще, някакъв вид загуба на контрол, заплаха за здравето и редица ограничителни мерки, които би трябвало да са в полза именно на здравето и живота. Но как всичко това се отразява на един друг много важен аспект, а именно психическото здраве. Със сигурност всеки преживява различно ситуацията с коронавируса, социалната изолация, затварянето на градове, опашките по магазините и всичко, с което се сблъскваме в момента като потребители, пациенти, клиенти, но най-вече като хора. За важния психологически аспект на ситуацията разговаряме с психолога Стела Хараламбова.

Започнаха ли хората да Ви търсят по-често след създалата се ситуация и с какви симптоми, тревоги, оплаквания?

Да, към мен започнаха да се обръщат хора, които имат нужда от психологическа подкрепа, за да се справят със ситуацията, в която всички живеем през последните седмици.

Социалната изолация и нарастващия страх от заразата с коронавирус афектира все по-силно обществото. Най-често срещаните реакции са на тревожност, напрежение, страх и проблеми със съня.

Кога е време човек да се обърне към психолог в тази ситуация, какви са нещата, за които трябва да следим, за да не се задълбочат?

Когато интензивността на симптомите се засили и това пречи на живота на човек в личен, семеен и/или професионален план. Може да се изразява в силно напрежение и страх през по голямата част от времето, непрекъснато мислене по темата, раздразнение, апатия, прекалена консумация на алкохол, обсесивно миене на ръце в ситуации, които не са рискови, свръх наблюдение и проверка на хората, които ни заобикалят, чести мисли свързани със смъртта.

Много хора се изумихме на прекомерното презапасяване с тоалетна хартия. Всъщност, има ли това явление логично обяснение, тъй че да не ни звучи толкова странно и дори осъдително? В крайна сметка се оказа, че в много страни по света, именно това е бил най-изкупуваният продукт?

От една страна, като че ли стои факта, че ставайки въпрос за хигиенен продукт във време на здравна криза, ни дава усещането за сигурност и защитеност. От друга страна, като че ли наблюдаваме феномен, който малко или много е продукт на социалните медии. Наблюдавайки поведението на останалите хора, в нас нараства страха да не остана без този продукт, който другите ще имат, а аз не и ако всички го купуват, най-вероятно има защо. Когато се намираме в стресова ситуация този вид покупка е по-скоро от емоционален характер отколкото от рационален. Също така да не забравяме масовата истерия, която се получава когато даден продукт е оскъден, усещаме спешната необходимост да го имаме и ние.

В свое обръщение, цитиран от журналиста и философ Андрей Захариев един свещеник казва: „Внимавайте да не се избиете едни други“. Възможно ли е човекът, поставен в извънредни мерки да стане по-изнервен или агресивен? Предполагам, че отговорът е да, въпреки че не важи за всеки, но можете ли да посочите начини за „отпушване“ на насъбрания гняв или натрупване на психическо напрежение в тези условия?

В тези условия всички сме по-напрегнати и стресирани от обичайното, което е естествен отговор на ситуацията на несигурност, в която се намираме. В някои случаи когато усещаме загубата на контрол над живота си, отговаряме с гняв, агресия, които могат да се изразят по много начини, но смятам, че сме далеч от това „да се избием едни други“. В тази извънредна ситуация не се проявяват единствено и само антисоциални поведения, всички сме свидетели на просоциални поведения като солидарност, колективност, грижа. Имаме много примери затова като всички тези медицински работници, които са на първа линия, както и работещите в магазините за хранителни стоки и всички по веригата, за да не останем без продукти от първа необходимост, и всички тези хора, които избират да останат вкъщи от грижа към себе си и обществото под слогана „Останете си вкъщи“.

Бих казала, че не е необходимо да изработваме специални стратегии за справяне с гнева, а по-скоро да се опитаме да си дадем времето и пространството да се адаптираме към създалата се ситуация. И, както при всяка друга адаптация и промяна, и в тази ще изпитваме малко повече стрес, напрежение, страх, гняв, безпомощност, което от своя страна не е пречка да се опитваме да се ангажираме с нещата, които обичаме да правим, според условията, в които се намираме.

От години работите в сферата на репродуктивната психология? В момента вероятно доста процедури са спрени, отложени, утежни ли се положението и за хората с такива проблеми?

Разбира се. Наложената карантина завари двойките с репродуктивни проблеми в различни етапи на тяхното лечение, някои от тях в процедура, други след ембрио трансфер и някои бременни. За бременните жени ситуацията е доста деликатна, особено за бременните жени след инвитро процедура, за които това е дълго очаквана бременност и тази ситуация ги поставя пред отменени женски консултации, неизвестността и страха какво би се случило, ако имат спешна нужда от медицинска помощ и как евентуално заразяване би се отразило на бременността им, най-вече при ранните бременности.

Безспорно, този „опит“ или пък стрес покрай извънредното положение, ще остави следа у повечето хора, ако не при всички. Дали ще може да се каже, че предстои и посттравматичен стрес?

Трудно бихме могли да определим отсега какви точно ще са психологическите последствия от пандемията. Зависи от много фактори, измежду които може би най-релевантен е колко време ще продължи карантината и социалната изолация.

Определено бихме могли да кажем, че медицинските работници в момента са най-уязвими. Ситуацията, в която се намират може да се определи като хроничен стрес, който е възможно в последствие да премине в посттравматичен стрес.

В дългосрочен план какви може да са негативните психологически последици от социалната изолация, ако продължи по-дълго?

Някои от негативните последствия от социалната изолация могат да бъдат влошаване на семейните отношения, както и на социалните, гняв към управляващите и здравната система, отхвърляне и избягване на болни хора, загуба на доверие, усещане за несигурност и уязвимост.

И накрая, какво бихте препоръчали на хората да правят, за да се справят със стреса и продължителното стоене вкъщи?

Да се следят новините свързани с коронавируса само, доколкото е необходимо, и да се четат и гледат само официалните източници.

Създаването и поддържането на рутина вкъщи е изключително важно. Ако е необходимо да се адаптира пространството според нуждите в момента като работен кът, място за физически упражнения. Да се отделя време всеки ден за физически упражнения. Да не изоставяме грижата за нас, лична хигиена, смяна на дрехите, важно е да запазим пижамата само за спане, да не я превръщаме в дреха за целия ден.
Сега е моментът да подредим дома, да отделим време за неща по дома, за които все не сме намирали време. Важно е да спазваме режим, да се храним, лягаме и ставаме по едно и също време.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…