Експерименталният спектакъл „100 Пловдив” дава пълната социологическа и психологическа картинка на града ни по изключителен начин

Множеството пловдивчани не вярват на парламента и правосъдната система, „За” смъртното наказание са. Обичат града си, а някои биха и убили заради него

Иво Дернев

Бих убил заради Пловдив. Това заявиха от сцената в Драматичния театър повече от десет процента от общо стоте граждани, които участват в изумителния експериментален спектакъл „100 % Пловдив”, създаден специално за Европейска столица на културата.

На практика целият град се качи на една сцена снощи, за да даде пълна социологическа и дори психологическа картина на града ни в документалното представление. Участниците в проекта бяха подбрани на база статистиката за Пловдив- от възрастова, през етническа, икономическа, образователна , полова, до местожителство.  Този букет от различни лица и характери даде отговори на въпросите, които почти всеки в публиката търси. Дали сме толерантни? Обичаме ли? Изневярата рядкост ли е? Бихме ли убили в защита на близките си? Вярваме ли в Бог? А в политиците и медиите? В дни на избори е препоръчително всеки от кандидат да иде и да гледа спектакъла в оставащите му три представления, тъй като „100 % Пловдив” може би е най-ярката и достоверна социология, поднесена ни по нехарактерен и творчески начин.

Нито един от стоте на сцената не искат да се върне социализма, но трима от тях биха живели в онова време, ако можеха да битуват в друга епоха. Повечето пловдивчани не вярват на парламента и правосъдната система, смятат, че медиите слугуват на политиците. Болшинството вярват в Бог, но не ходят на църква. По-малко от половината не гласуват, но повече от 50 процента са „За „ смъртното наказание. Малцина са расисти, а около 20 на сто не биха приели, ако детето им е хомосексуално. Част от тях признаха, че са изневерявали, че са давали или приемали подкупи, като отговори на тези твърде деликатни въпроси бяха давани на тъмно, чрез фенерчета. Трима от сто са лежали в затвора, а десетина са се били в последните няколко дни. Дузина са мислели за самоубийство, също толкова са спасявали човешки живот.

На въпроса „Кое е най-важното за вас” стоте души на сцената вдигнаха листове с ръчно написани думи. Само един от тях държеше „Свободата”. И това бе Мария Шнитер.

Не пропускайте да видите тази сценична картина на града ни. Днес, на 19 и 20 октомври отново от 19.00 часа ще се играят допълнителни представления. Входът е свободен, но с предварителна регистрация за места. Който от вас желае да посети спектакъла в някоя от датите може да вземе своя билет със запазено място от касата на театъра. Няма ограничения в бройката.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…