Стажантът на Под тепето и Капана – Даниела Калчева, впечатли популярния британски автор с кратък разказ – продължение на неговата история

 

Дванадесетокласничката дойде при нас като лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“

 

Таня Грозданова

 

Талантливата стажантка на podtepeto.com и kapana.bg Даниела Калчева спечели Конкурса за кратък художествен текст (fan fiction) по книгата „Бялата врана” от Маркъс Седжуик за деца и младежи до 18 години от Пловдив.

 

Дани „пропусна“ да каже в редакцията, че участва в надпреварата с авторски текст – продължете историята на героите от света на „Бялата врана” с друг свят, който е измислила самата тя, вдъхновена от събитията, описани в модерния готически трилър.

 

Припомняме, че Британски съвет, фондация “Следваща страница“ и Народна Библиотека „Иван Вазов”, съвместно с Фондация „Пловдив 2019“ организираха гостуването на писателя от Обединеното Кралство Маркъс Седжуик в Пловдив на 9 и 10 октомври. В журито са участвали представители на всички изброени организации.

 

Писателят Маркъс Седжуик от Великобритания гостува в Пловдив

 

Нашето момиче се беше записало да участва в Работилницата за творческо писане с автора в Народна библиотека “Иван Вазов” в първия ден от гостуването му, както и в разговора с Богдан Русев и Седжуик на следващия ден в сградата на Съюза на учените в Пловдив. На него британецът бе обещал да се опита да отговори на въпроса „дали в съвременния свят все още има смисъл човек да се занимава с писане“, както и каква е ролята на писателя.

 

 

 

 

Не сме наясно дали всички участници са получили удовлетворяващ отговор на тези въпроси на срещата в четвъртък, но за госпожица Калчева отговорът е бил показателен – самият Маркъс ѝ връчва наградата!

 

Ето какво ни сподели развълнувана Даниела:

 

„За мен да спечеля тази награда беше много вълнуващо, тъй като не го очаквах. Реших да участвам в конкурса, защото историята от книгата ми допадна. Исках да пробвам да напиша нещо и да продължа историята по начина, по който я виждам и чувствам аз, лично. За пръв път печеля подобна награда и съм наистина щастлива, защото по този начин накарах много приятели, роднини и учители да се гордеят с мен.“

 

За мен беше изключителна чест да се запозная с този именит творец и да получа автограф, разказа тя.

 

 

Даниела Калчева е лауреат на конкурса „Написано за Пловдив“, организиран от район „Централен“. Тя спечели награда стаж в медиите Под тепето и Капана с есето си „Пловдив – древен и вечен“.  Талантливата Дани е в 12 клас на Хуманитарната гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

 

Първият текст, който тя написа в нашата медия  „Преоткриване на наследствата“ през погледа на един тийнейджър (ГАЛЕРИЯ) бе публикуван през февруари т.г.

 

Най-четеният ѝ текст в Под тепето, до момента, е Поглед към великата история на най-старата гимназия в страната (ФОТОРАЗХОДКА).

 

Освен, че сериозно развива интереса си към литературата, Даниела от дълги години танцува балет.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…