Капана.БГ

Капана.БГ

„Зелено училище за характер“, проект за рециклиране на пластмаса и кризисен център за майки с деца са сред претендентите за големите награди. Академията се провежда за 2-ра поредна година в рамките на програмата „Забавно лято, Грижовна есен“, която се осъществява с подкрепата на „Филип Морис България” ЕООД

На 30-ти януари ще се състои представянето и защитата на проектите, достигнали до финала в „Академията за местни предприемачи“. Академията е специално създадена програма за хора с идеи за стартиране на бизнес от тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. Най-добрите бизнес идеи ще получат финансова подкрепа за осъществяването им – една голяма и две поощрителни награди в размер на общо 25 000 лв. Специално подбрано жури ще оценява 14-те проекта, достигнали до финала в Академията, на събитие по тяхната защита в гр. София. След избора на финалистите ще се  проведе официална церемония по връчване на наградите.

Предприемаческите проекти, които ще се борят за голямата награда, са разнообразни – Тракийски клуб и клуб за майсторски идеи в община Хасково, модно ателие в Гоце Делчев, център за обучение на деца в Гоце Делчев, кризисен център за майки в с. Долен, производство на продукти от рециклирана пластмаса в Тутракан и други.

Нади и Краско от Крумовград желаят да създадат детски парти център „Бинг-Бонг” с оборудван и обезопасен детски кът и кафе-зона. Проектът на семейство Чакърови от община Хасково е "Тракийски клуб - минало с бъдеще" и се реализира в село Книжовник.  Целта им е да довършат реновирането на сградата на Тракийския клуб и да създадат уютно място, в което гостите им - хората от селото, региона и преминаващите туристи за Маджарово и Перперикон, да се запознаят с историята на района. Мотото им е "Влез в Клуба! При нас е забавно, цветно, вкусно и интересно." 

Проектът „Цветна дафния” е създаден от двама дипломирани специалисти по биология и химия. В лабораторна среда и контролирани условия те оцветяват иновативно водни бълхи /дафнии, зоопланктон/, като ги превръщат в цветна жива храна за акваруимни риби. В Гоце Делчев, художникът и дизайнер Айсела Амзова, заедно с компютърния инженер Жулиен Манов създават модно ателие „AIA“. Вдъхновени от миналогодишните победители Димитричка и Георги от Лаборатория за натурална козметика „ДжиВая” извайват живи,  натурални, ръчни, бутикови сапуни. Частната  школа „Първенец“ кандидатства за голямата награда с център за обучение на деца в IV, VII, X и XII клас, който предлага курсове за подготовка на учениците с предстоящи „малки матури“ и зрелостни изпити. Илияна и Никифор спечелват мястото си сред финалистите, като част от екипа на Старсийдс. Те създават кремове и серуми за лице и тяло от натурални масла. Клуб за майсторски идеи “иДЕЙНО” от Хасково предоставя възможност за смислено прекарване на свободното време в града. Всеки посетител на клуба е свободен да развихри таланта и фантазията си във всяка форма на изкуство.

Създателите на кризисния център в село Долен: Дом за десет майки с деца има за цел да помогне на майки и деца, изпаднали в беда. Над 50 % от идеята е осъществена. Необходими са средства за довършителни работи и обзавеждане.

Теодора, Христо и Димитър от Характер.бг вярват, че позитивното развитие на характера на учениците води до щастие и успех в училище и в живота. Базирайки се на науката за характера и позитивната психология, те провеждат училищни работилници и преживявания за ученици от 1 до 4 клас, в които децата намират, развиват и ползват своите силни страни на характера като решения отвътре на проблемите отвън. Текущо екипът работи по стартирането на 3 дневна образователна програма „Зелено училище за характер“ по индивидуален проект, която да помага на начални учители от област Благоевград да постигат възпитателните цели в образованието, чрез силните страни на характера на своите ученици.

ЕкоПроПласт е проект насочен към рециклирането на пластмаса и производството на продукти от преработена пластмаса. Проектът има за цел да мотивира гражданите на Тутракан  да събират разделно пластмаса, като визуализира процеса на преработка й, с помощта на лесни за създаване машини. Проектът е част от глобалното движение Precious Plastic, което предоставя технически знания и схеми за изработка на машините, видео уроци, съвети и взаимопомощ, както и онлайн платформа за продажба на произведените продукти от отпадъчна пластмаса.

Сред финалистите е и семейната таханджийница на "Атанас и фамилия" е разположена в района на Южен Сакар, град Харманли и възражда многовековната традиция в производството на тахан. 

„Цветята на Камен” е млад проект за производство и продажба на цветя. Чрез него авторът му, Камен Бакърджиев, иска да докаже на себе си и на връстниците си, че животът в запустяващото българско село е възможен и хубав за млади и амбициозни хора, ценящи корените си и връзката със земята. Симона и Виктор са създателите на сладкарница "Sprinkles", която се намира в град Разлог. Те печелят своите клиенти и много почитатели с вкуса на техните торти и сладкиши, които са направени от автентични, природни  продукти.

Сред тези иновативни и амбициозни проекти ще бъдат избрани тримата победители. Те ще бъдат определени от жури, в което са включени авторитетни представители на бизнеса, медиите и държавната администрация – Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМПС, Д-р Камен Колев, зам.председател на Българска стопанска камара, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, Ивайло Лаков, водещ в Bloomberg TV,Михаил Дюзев, водещ в „Дарик радио“, Мартина Георгиева, ръководител бизнес кредитиране и международни проекти в СИС Кредит, Елица Баракова от Фондация „Бикоуз“ и Диляна Якова от Филип Морис България. 

 „Академията за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности „Забавно лято, грижовна есен“ и се осъществява от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България. Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за предприемачи, производители, земеделци, търговци - без ограничение в икономическия сектор, а също и читалища, нестопански организации и училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели. Условието е да са в началото на своята идея за стартиране на местен бизнес и да го осъществят на територията на четирите области.

За да помогне на желаещите да участват в Академия за Местни предприемачи, екип на Център "Ринкър" и експерти организира информационни срещи в Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и други близки населени места, които се проведоха през септември и октомври 2018-а.

Понеделник, 20 Януари 2020 11:08

Места за брънч в Пловдив

Екипът ни продължи да търси за вас местата, на които можем да похапнем вкусно в уикендите, когато няма по-сладко от излежаването до късно

 

 

 

Докато си скролвате из Инстаграм всеки уикенд, не може да не сте попадали на десетки снимки с апетитно изглеждащи авокадо тостове, яйца и вкусни мекички от популярните инфлуенсъри. В събота и неделя излежаването до късно е задължително, а след това късната закуска преминава плавно в ранен обяд, за да се превърне не само в хапване, а в цялостен социален експеримент. Търсенето на термина „брънч” в търсачките се е покачило драстично от 2004 г. насам, но този тренд далеч не е толкова отскоро. Идеята се заражда още през 1985 г. , когато брутански автор пише статия по темата за това колко е нужно ястие между закуската и обяда в неделите, което да събира хората заедно – тези, които обичат да спят до късно и тези, за които вече е време за второ похапване за деня. Това е и една от основните цели на брънча – време за срещи с приятелите, ритуал за прекарване на пълноценно време с тези, които обичаме

 

И въпреки че в Пловдив много малко са заведенията, които ни предлагат възможността за избор от брънч меню, ние смятаме, че тепърва тази тенденция ще се разгръща в Града под тепетата. Е, авокадо тостове все още няма, но пък може да попаднете и на доста други вкусотии, а времето за срещи с приятели е гарантирано.

 

 

Започваме селекцията ни с победителя в категорията Нова вълна: Брънч от наградите на списание Бакхус за 2019-а г. Това е любимият ни гастро бар Multi Culti, където цялата концепция е организирана върху предлагането на интересни предложения от най-различни държави, които лесно може да комбинирате с коктейл. Там може да се насладите на брънч през цялата седмица и изобщо не е нужно да чакате уикенда. Тотална класика са яйцата „Бенедикт”, но днес от гастро бара ни предлагат да заложите на по-екзотични вкусове.

 

 

В ресторант Atlas всяка неделя съчетават вкусно приготвената и поднесена храна с балончета за всеки, който може да изяде всичко, което поиска. На бюфет може да избирате от разнообразни салатки, най-различни разядки, (за къде без пошираните яйца) и още редица сладки изкушения. Няма ограничения в консумацията, а от 12:30 за всички посетители звучи музика на живо, която създава настроение и прави неделята ни една идея по-цветна и приятна.

 

 

С възможност за късно похапване ни изкушават и от заведнието в двора на Драматичния театър. ThEATre събират за гладниците всяка събота и неделя най-вкусните рецепти, както от българската, така и от световната кухня. Там може да похапнете топла шкембе чорба, за да преборите махмурлука, а после спокойно да се „нахвърлите” пържените филийки с моцарела и сладко. А „Блъди Мери” е абсолютно задължително!

 

 

Сравнително наскоро откриха и едно ново местенце, сгушено под една от сградите около Римския стадион. В Мекица § Кафе няма да получите традиционното брънч меню, но по всяко време може да се насладите на прясно приготвени мекички и бухти с различни топинги. Идеален вариант за тези, на които не им се приготвят вкъщи. Често имат и предложения на месеца, което прави менюто разнообразно.

 

Май мързеливите сутрини през уикендите вече изглеждат малко по-заети!

Източник: Lost in Plovdiv
 

Неделя, 19 Януари 2020 10:53

Пиано баровете в Пловдив

4 предпочитани от нас заведения, в които да се насладите на живо на приятна музика от пиано и талантливи вокали

 

Пиано баровете започват да набират популярност най-вече след Втората световна война. Всъщност, още през 20-те години много домове в Съединените щати поставят този инструмент в гостната си стая и е било съвсем нормална практика семейство и приятели да се събират около него, за да се веселят и пеят любими песни.

Ню Йорк е едно от първите места, където пиано баровете се разпространяват с голяма сила. Повечето квартали в Голямата ябълка са имали поне по едно подобно място с десетки редовни посетители, които харесват стила на музиката и атмосферата.

Прието е пиано баровете да се делят на шест различни вида:

Инструментален – в него пианистът създава само фонова музика, почти винаги без вокали. Подходящ е за лежерни разговори с приятели.

Барове с популярен изпълнител – в този тип често гостуват „звездни” певци, които обикновено са единствените, които пеят

Барове, в които музиканти и сервитьори пеят заедно – на тези места обикновено има постоянни изпълнители, които забавляват посетителите, но заедно с тях, или в паузите често се включват сервитьори и персонал да изпълнят специално подготвени парчета.

Пиано бар с „дуели” – при тях обикновено на сцената има два рояла и двама различни изпълнителя, които се конкурират помежду си и изключително много увличат тълпата.

Барове, в които всеки може да пее – желаещите се събират около пианото и пеят заедно в група.

С отворен микрофон за всеки – при тях гостите се подканват да вземат микрофона и да изпеят песен или две с подкрепата на професионалния изпълнител. Нещо като караоке за пиано барове J.

Разбира се, най-голямата част от заведенията са комбинация от всички гореописани в зависимост от предпочитанията на клиентите си.

В Пловдив не може да се похвалим с цялото разнообразие от разновидности на пиано културата, но също имаме няколко заведения, из които виртуално да ви разведем.

Piano Bar Gatsby            

                                

Популярният клуб разполага с над 150 места, като най-важното е, че при тях винаги може да се насладите на квартет с четири уникални вокала. Изключителното по рода си озвучаване ще допринесе за максимално удоволствие при възприемане на музикалните изпълнения, а мястото често е предпочитано за организиране и празнуване на частни партита.

Piano Bar Sinatra

С разположението си на последния етаж на хотел Ramada Princess Trimontium пиано бар Синатра предлага както хубава музика, така и отлична панорама към Старинен Пловдив и Античния театър. Често гостуват популярни имена от българската поп и рок сцена, а освен това в паузите сервитьорите подгряват публиката с талантливите си изпълнения. Заведението е част от верига, която има обекти и в други големи градове в България. Те  разполагат с уникална селекция от маркови напитки и глезят ценителите с бутилки уиски от лимитирани колекции.

Quattro Piano Bar

Той е един от най-старите пиано барове в Града под тепетата. Професионализмът и новаторството, с които се отличава екипът на бара, качественият звук и коректното отношение към клиента съумяват да привличат най-разнообразни и интересни хора с отношение към музиката. Заведението разполага със 120 седящи места, а приятният и изчистен дизайн предразполага към истинско отпускане и забавление. Голямото пиано заема централно място, а към него има прикачен овален бар. Намира се в сградата на Четвъртък пазара, в която се помещава и любимия ни ресторант Memory, а често партитата там продължават до момента, в който има желаещи да танцуват и пеят.

Пиано бар Бели нощи

Барът се намира на последния етаж на една от най-високите сгради в Пловдив – парк-хотел Санкт Петербург, и е най-новото попълнение на клубната сцена под тепетата. Мястото не е много голямо, но това създава приятно усещане за уют и атмосфера по-скоро на събиране с приятели. Панорамата отгоре е впечатляваща, а музиката изпод пръстите на талантливия пианист и двата вокала – приятна и отпускаща.

А къде се забавлявате вие?

Източник: Lost in Plovdiv

Площадът около Понеделник пазара разчистен през 30-те, искали да запазят гледката към Джамбаз тепе

Теодор Караколев

„Налага се запазване на красивата, оригинално художествена и характерна за града ни гледка на тези скали“. Това четем в доклад на общинския архитект Никола Овчаров от 1933 година. Той е прочетен на заседание на тогавашния Общински съвет по време на кметуването на Божидар Здравков.

Причина за доклада е развитието на зоната около днешния Понеделник пазар и кварталите наоколо. На тогавашният пл. „Трапезица“ – в подножието на църквата „Света Петка“ е имало поредица от интересни възрожденски сгради към храма. За съжаление по различни причини те са съборени, а не са опазени. Това решение обаче е разкрило гледка от площада към Джамбаз тепе, което от своя страна провокирало въпроса за гледката към хълма.

Идеята на градските архитекти е била максималната височина по улиците Патриарх Евтимий и Съединена България да бъде 11 метра. Това са двете улици около т.нар. „Дупка“ или археологически обект „Музея“, който влезе в обществения дебат с идеята на Димитър Георгиев да строи мултифункционален комплекс в зоната, който притесни много архитекти и граждани, относно погледа към Джамбаз тепе.

Общинският съвет е приел идеите на арх. Никола Овчаров за максимално допустимата височина през 1933 година. Развитието на квартала обаче тръгва по друг начин, заради променената политическа обстановка 10-ина години по-късно. Така с различното градоустройство, половин век по-късно целият терен ще бъде изцяло разчистен за изграждане на Музея на тракийското изкуство, който обаче така и не бе завършен и бе разрушен.

Скеле се издига от стръмната страна на бившето Гръцко училище на склона на Джамбаз тепе. От страната на улицата към Стария град пък вече има плътна ограда, както и строителен фургон.

Бетонната сграда е собственост на Пловдивската митрополия и ще бъде преустроена по усмотрение на местната църква. Какви са детайлните планове все още обществеността не знае, но видът на сградата, който по неофициални данни вече е одобрен, ще се доближава максимално до старото Гръцко училище през Възраждането.

Освен самата сграда на Гръцкото школо, към двора ще се изградят и две малки помощни сгради. Одобрен е и проектът за малък параклис.

Половината от огромния имот бе подарен на Пловдивската митрополия от Георги Гергов и Пловдивтуринвест. Другата половина епархията откупи от наследниците. Конкретната сграда е бетонна и издигната през соца като проект за голям Ресторантски комплекс. Тя имитира привидно формите на Гръцкото училище, но със съвременни за соца строителни техники.

Тази седмица ни предстоят любими партита, филмови вечери и музика на живо

 

Снимка: Георги Матов

17 януари

Happy First Wunder Birthday

И ето, измина едно завъртане около слънцето, през което във Wunderbær са изпити близо 8000 живи бири Hills Beer. Екипът ни кани да празнуваме с тях този петък. Зад бара са усмивките на Поли, Краси, Анатолий и Васил, усвоили до съвършенство умението да точат живото пиво с лекота и да показват колбите с основните суровини. За празника ще ни зарадват със специални цени на живото пиво, в комплимент от хрупкави добавки, прясно изпечени от ресторанта на пивоварната. Интересен момент са две нови рецепти - на пушеното и нефилтрирано пиво Helles Rauch и на най-отлежалия и наситено малцов Smooth Bock. За музиката ще се погрижи Илин Папазян. Той ще ни зарадва с акустични изпълнения на любими парчета от много и различни стилове - от поп и джаз до рок и рап.

Wunderbær
19 часа

Amy Winehouse tribute @Bee Bop Café

За първи път през новата година ще имате възможността да се насладите на впечатляващия трибют на легендарната Ейми Уайнхаус! В програмата ще чуете всички хитове на британската икона, изпълнени от единствения проект в България, пресъздаващ съвсем истински музиката, настроението и визията на Ейми. В кожата на певицата и композитор, влиза добре познатата ни Едит Унджиян, а визуалната ѝ прилика и сходният тембър ще ви пренесат изцяло в света на Уайнхаус!

Bee Bop Café
21:30 часа
Вход: 10 лв.

Girls just wanna get drunk by Z.I.P

Триото Z.I.P. отново застава зад пулта на бар „Пощата“ и обещава щури танци до зори! Мега хитачки и баронски коктейли от Главния!

Пощата
21 часа

18 януари

Когато ме измисли @Vintage House

„Когато ме измисли“ е история за отказа на индивида да припознае себе си със заграждащото го общество. Невъзможността му за спасение, която го подтиква към единствения възможен житейски път – пътуването чрез любов. Откритието на малкия детайл, което го води към развихряне на въображението.  Да се обичаме по детски, реално и истински. Една история разказана от трима души с различни средства. Плачещото галещо пиано, стелещият се нежен глас и потиснатите емоции на егото.

История за забързания свят на липси и отказа ни да преминем от престой към пътуване и търсене. Единственото , което ни остава е да си позволим да си измислим нов свят. Тук започва нашето приключение, тук където вие ни измислихте!

Авторска любовна и социална лирика, изпълнявана от Илия Виделинов ще прелива и ще се преплита с нежни вокални изпълнения от Пепа Драгоева – Пепи, под звуците на пианото, подчинени на Павел Цонев.

Vintage House
21 часа
Вход: 10 лв.

The Great Value / vol. 6

Пукнаха фойерверки, после дойдоха пожарите в Австралия, след това бяхме на ръба на Трета световна война, земята изсъхна, въздухът стана още по-отровен, а в началото бе просто едно плахо „Повече няма да пия“. Видяхме до къде ни докара то. Нека повече не поставяме планетата и скромната ни цивилизация в риск.

Мото беше и пак ще бъде „Здрав дух, пияно тяло“. За да пребъде човекът и тази година.

Rock Bar Download
22 часа

Guilty Pleasure Party #8

до там и обратно
срамни мисли
весели погледи
дъх на маракуя
песни по масите
червило на чаша
музика от юлия
безплатни забавления
януари осемнадесети
събота в десет

Петното на Роршах
22 часа

19 януари

Стендъп комедия в Комеди клуб

Комеди клуб Пловдив е мястото за стендъп комедия в културната столица на България. Гледайте трима от най-добрите стендъп комедианти в страната само на сцената на Комеди клуба. Христо Радоев, Кристиян Терзиев и Ники Банков ще ви разсмиват в продължение на час и половина с най-добрите си и любими шеги.

Петното на Роршах
19:30 или 21:30 часа
Вход: 12 лв./ 10 лв. за учащи

20 януари

Филмов куиз

Тематичните куизове продължават с първо издание на филмов куиз в клуб „Фарго“ за 2020 година. Ще проверим филмовите си знания и ще се забавляваме с тематична музика, напитки и много настроение.

Отборите стандартно са между 3 и 8 човека, а състезанието се провежда в шест кръга с различна трудност и общо 55 въпроса.

Фарго
20:30 часа
Вход: 3 лв. на човек

21 януари

Sinoptik & Mindown in Plovdiv

Numbered Days Booking и Rock Bar Download с гордост представят съвместен концерт на нашумелите украинци от Sinoptik и местната алтърнатив машина Mindown.

Rock Bar Download
22 часа

New Candys /Venice, Italy/ Live in Plovdiv

New Candys са модерен рокендрол, смес от нео-психиделия, пост-пънк, поп и синематична концепция в тъмни нюанси. Споделят една сцена с групи, от които самите те са повлияни: The Warlocks, The Dandy Warhols, Black Rebel Motorcycle Club, The Brian Jonestown Massacre, Crystal Stilts.

Bee Bop Café
18 часа
Билети: 10 лв. на предварителна продажба; 15 лв. на място

Елфи: Дисекция на любовната измама в Литературен Салон "Spirt & Spirit"

Романът "Елфи: Дисекция на любовната измама" ще дойде при приятелите си и бъдещите си читатели в добре познатия на книгоманите Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив. Ще бъдем заедно със Зорница Джоринска, Ина Иванова и Мирослава Кацарова.

Петното на Роршах
19 часа

22 януари

Късо кино във Фарго: Най-доброто от 2019

Първото издание на „Късо кино във Фарго“ за 2020 г. ще бъде посветено на едни от най-добрите филми, които видяхме през изминалата година.

Ще видим, разбира се, прекрасния ОРОБОРОС - един от любимите ни филми за изминалата година. Той разказва за 70-годишния художник Брайън, който живее с жена си в Рамсгейт, прави изложби в Лондон от време на време и продава картини основно на приятели, познати и роднини. Вдъхновява го момента след смъртта, затова колекционира скелети на животни и птици или ги мумифицира, като ги заравя в градината си и ги изравя след известно време.

Тленните останки ползва за декорация на дома си и като модели за картини. Ако не рисува нещо мъртво, се опитва да изрази вътрешното си емоционално състояние и импровизира, оставя картината сама да изникне върху платното (често рисува с кредитна карта, вместо с четка). Филмът е сниман в продължение на два дни, като проект за университета UCA, затова и е само седем минути.

По време на снимките няма пострадали животни. Всичко в къщата му е умряло от старост, намерено е край пътя или е донесено от котка. Брайън също така свири в експериментална нойз група. Неговите музикални инструменти са развалено радио и железен пепелник, на който свири с лък от цигулка.

Ще видим и великолепната анимация ФЛЪТЪР. В нея главният герой, Флео, е чудновато същество, което… не може да лети. Точно тази негова мечта го кара да надскочи себе си, а по пътя – да намери нещо, по-силно от гравитацията.

Владимир Тодоров повече от 20 години живее в Съединените щати. След като завършва НАТФИЗ, започва пътя си от лондонското студио на Спилбърг, после продължава в Холивуд – с Warner Brothers, Sony Pictures, а от 2005г. работи на свободна практика. Стои зад визиите в редица филми на Робърт Земекис, поредицата „Хари Потър“, „Космически забивки“, „Стюарт Литъл“ и много други…

Ще видим и КАТО ЗАХАРЕН ПАМУК на Яна Лекарска, познат и като ТУК И СЕГА

В един от онези дни, когато всичко й се струва безнадеждно, Со-Ри среща един странен непознат. Той сякаш познава всяка нейна тайна, страх и мечта. И без да може да се спре, тя тръгва след него в посока, от която може и да няма връщане назад.

Не може да минем и без ЮРУШКАТА МАХАЛА. Късометражният (само 14 минутки) документален филм е невероятна смес от драма и див балкански хумор и показва до какво падение може да доведе разединението и враждата.

Фарго
19:30 часа

23 януари

Дискусия: Призови ме с твоето име / Blade of the Immortal

На 114-ата дискусия на Кино клуб Пловдив ще обсъдим два филма от 2017 г.:

Широко почитаният "Призови ме с твоето име" (2017) на Лука Гуаданино спечели Оскар за най-добър адаптиран сценарий (Джеймс Айвъри) и бе номиниран за още 3 Оскара, включително най-добър филм.

24-годишният американски студент Оливър (Арми Хамър) отсяда на лятно стажуване в северноиталианската вила на своя професор по археология, евреинът-американец с италиански и френски корени проф. Пърлман (Майкъл Щулбарг). Атмосферата в къщата е на сплотена идиличност – Пърлманови са семейство мечта – високо образовани красиви хора, които говорят свободно за философия, история и лингвистика и се целуват и прегръщат по коридорите на къщата си всеки път, когато се разминат. Синът на професора, Елио (Тимъти Шаламе) е 17-годишно одухотворено и талантливо момче: прекарва дните си в изучаване на класическа музика, четене на книги, каране на колело и излизане вечерно време по баровете в градчето.

Blade of the Immortal (2017) е 100-ният филм на легендарния японски режисьор Такаши Миике.

Филмът е адаптация по едноименната манга на Хироаки Самура, която разказва за безсмъртен самурай от епохата Едо, който трябва да убие 1000 злодеи, за да завоюва отново правото си да умре.

Фарго
20:30 часа

Източник: Lost in Plovdiv

Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата „Момиче с китара“ е специален подарък, който галеристката на „Резонанс“ Антония Димитрова му прави за именния си ден.

„В нейната галерия „Резонанс“ представям 21 свои платна – степени от пътя, по който вървя. Заедно с Антония нарекохме тази изложба „Момиче с китара “, разказва художникът.

За да подготви своите платната Матю Матеев има късмета да му позира една невероятна личност – професор Стела Динкова, преподавател по класическа китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изукство – Пловдив.  Преди 2 години Матеев я вижда на неин концерт в католически храм в Белозем.

„Съзрях един неин жест – с лявата ръка тя хвана музиката от пространството. И осъзнах, че не мога да не го пресъздам в платната си“, спомня си днес творецът.

Стела Динкова се съгласява да идва и да свири в ателието на художника, а той я рисува.

„Другият невероятен човек и музикант, който влезе в картините ми е родопският гайдар бай Дафо. Останалите образи на платната са от мен – това е творецът“, заключи Матей Матеев.

Част от изложба „Момиче с китара“ вече е била представена в Държавната художествена галерия Русе, но Матю Матеев я доразвива специално за галерия „Резонанс“. Картините от изложбата се продават. Освен една – момичето с китарата, което е на плаката. Нея творецът вече е подарил на своя десетгодишен внук. Истината е, че детето си я избра и аз не можех да му откажа, казва казва той.

Матей Матеев подновява изложбите си в Пловдив след четиригодишно прекъсване, за да „навакса“ той има амбицията през 2020 година да направи три изложби с общо над 60 платна. На 14 февруари – отново в галерия „Резонанс“ той  ще представи и втората част от изложбата си, която е нарекъл „Ябълката и след нея“. „В нашата религия ябълката е първичен символ. А ние – хората – сме след нея.“ – обясни замисъла си творецът.

 

Страница 1 от 1682

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…