Култовото арт пространство става Дом на киното с два салона, тематичен кино клуб и много изненади

Кино, което се отличава от всяко друго в града. Кино, насочено към зрителя, на когото вече му е писнало от до болка познатите сюжети в американските филми. Едно алтернативно кино на пъпа на града. Кино Лъки се възражда благодарение на Борислав Лалeв и Янаки Дерменджиев след години със затворени врати към залите му. Тяхната цел е публика, която да оцени некомерсиалното кино. Онези филми, които трудно излизат на екран, стойностните заглавия, които просто си заслужава да видиш.
Разбира се, реализирането на подобен проект крие в себе си един изключителен риск, именно заради очарованието на арт киното, което не всеки може да оцени. Когато в България се каже арт- това е една мръсна дума, казва Янаки и допълва, че именно заради това се наричат алтернативно кино, тъй като това би била единствената алтернатива на хората с по-различно виждане за Седмото изкуство. Арт филмите не са само с неуспели се да се реализират автори. Перфектният пример за това е Уди Алън и как той препълва зали, а по време на фестивали винаги е нужна допълнителна прожекция. Киното като цяло има голям успех, тъй като основно младите ходят, но тяхната култура за това изкуство е коренно различна от тази на предходното поколение. Всички сме виждали младежите в МОЛ-а, които си поглеждат часовника и просто избират филма, който следва. Но в един момент това ти писва – да разбереш целия сюжет на филма още от появата на героите в него, да имаш едни и същи плоски шеги и имена, които се въртят последните двадесет години постоянно. Но всичко това е поправимо с времето. В София вече съществуват няколко алтернативни кина, чиито успех е осезаем. Публиката се учи, смятат Борислав и Янаки. Но не бива да се остава с впечатлението, че големи заглавия няма да има. „Хобит” беше едно от тях, които собствениците ни издадоха.
Всичко това се случва с подкрепата на Общината. Преди нейното включване в проекта всичко е било на везни, но именно одобрението на идеята от страна на администрацията дава сили на смелия дует да продължи напред. Може да е малка част от голямата инвестиция, но фактът, че подобна институция е застанала зад гърба ти е много важен, смята Борислав.
Лъки ще функционира с две зали – голямата с двеста места и малката, след освежаването. Първата е вече изцяло готова и в очакване да приюти Киномания след седмица. Непосредствено след фестивала киното ще се превърне в дом на друг голям кинофестивал – Златния Ритон.  Освен тези две големи събития, с които ще стартира новото кино, предвидената програма е повече от впечатляваща. Заглавия, които трудно можеш да видиш на големия екран като обмислят и Фестивал на руското кино, тъй като има грамадни заглавия в него, които просто трябва да бъдат видени отново на големия екран. Първият филм, извън Киномания, ще бъде „Съдилището” – последната лента на Стефан Командарев, който всички помним от „Светът е голям и спасение дебне от всякъде”. В същото време пространството е напълно обновено. Техниката им по абсолютно никакъв начин не отстъпва от тази в другите кина, но все пак уютът, който всички помним от Лъки, е запазен. Кафенето ще бъде превърнато в кино-клуб с тематични вечери, безплатни прожекции. Идеята е, примерно,  общността на Кино Космос да има къде да се събира и да знаеш, че отивайки там ти си сред хора, с които няма как да не си кажеш нещо, тъй като ви свързва една и съща любов – тази към киното. Факт, който вълнува всеки един киноман – Борислав и Янаки обещават, че на входа на Лъки винаги ще има топли пуканки, които да допълват, така или иначе, кино изживяването

2 comments

  • Comment Link Константин Бобоцов Константин Бобоцов Ное 18, 2014

    Хората с отношение към киното ценят високо личния ангажимент на онези, които дават всичко от себе си в годините, когато този вид културата се пренебрегва от администрацията. Казусът Космос бе за това, общината да развие в собствения си сграден фонд култура, която е стойностна, както сега се опитва в дома на Културата. Затова считам, че е некоректно, обстоятелства около казуса да се спрягат като идея за обявеното начинание, което уважавам като такова. Мисля, че в центъра на Пловдив могат да се развият и два киноцентъра.

  • Comment Link Мариела Гюзелева Мариела Гюзелева Ное 16, 2014

    Отдавна имаше нужда под тепетата! И трябваше! Поздравления за смелостта и хубавото начинание! Успех!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…