„Жив си, когато не се отказваш“
Боян Петров

Славена Шекерлетова

Съпругата на алпиниста и зоолог Боян Петров – Радослава Ненова представи най-вдъхновяващите му мисли в Асеновград. Тя ги събра и издаде в тефтер в края на миналата година.  Радослава гостува в инициативата "И ти можеш" на бар КоШиПрайм – поредица от събития с хора, постигнали забележителни цели в живота си.

Радослава Ненова представи и книгите "Първите седем" на Боян Петров и "Убийството на невъзможното" на Райнхолд Меснер (книга за известни катерачи, в която предговора и една от главите са посветени специално на Боян).

Съпругата на Боян Петров гостува в Асеновград по покана на Мая Танева, която от години участва в професионални маратони.

Ето какво успяхме да си кажем набързо с Радослава:

Защо реши да направиш тефтер за Боян Петров с негови вдъхновяващи мисли?
Защото много хора искаха да имат нещо за спомен от него. Бяха емоционални и Боян им липсваше. Това е тефтер, който носи неговия заряд. Има и много негови снимки.

Имаш ли най-силни цитати от тази книга, нещо, което силно те вълнува всеки път, когато го четеш?
„Жив си, когато не се отказваш“.

Разкажи ни нещо и за останалите две книги?
„Първите седем“ е книга написана от Боян. Части от дневниците му събрани в книга. Посветена е на първите седем върха от хималайската корона. Книгата беше написана, докато беше в болницата, след катастрофата през 2016-та година. „Убийството на невъзможното“ е книга на Р. Меснер върху една негова стара статия от преди 40 години и алпинисти разсъждават за границата между технологиите и чистата авантюра.

Кои са най-силните страни на Боян Петров и какви са неговите слабости?
Никога не се отказва. Лидер, човек, който може да вдъхновява, да служи за пример като морал, идеалист. Много вярваше във всичко, което прави и не е имал съмнения, че не е на правия път. За слабости не признава и аз няма да признавам. :)

Боян Петров имаше няколко каузи в живота си? Би ли ги припомнила и да ни кажеш дали някоя от тях е подета от някого сега? 
Работата му в Националния природонаучен музей е разпределена. Изкачването на върхове е нещо лично, него сам трябва да си го свършиш. Почти всички негови каузи са свързани с опазване на околната среда, продължават се от поддръжниците му, макар да им липсва лидер, който да ги води. Той беше и като опора на организацията за децата с диабет.

Какво научи от живота си с него и като какъв най-често си го спомняш?
Не съм сигурна на какво ме е научил, пораснахме заедно, израствахме през годините. Всеки е взел по малко от другия. Станала съм по-борбена и не съм си изоставила целите.

Кои са ти любимите планински разходки?
Харесвам Кончето. Много е алпийско....но ми харесват и всички планини. Там времето тече по друг начин.

Ти се занимаваш с ултрамаратони, каква ти е мотивацията за тези състезания и какво ти дават те?
Обичам да се предизвиквам. Да видя, когато тялото се откаже къде ще ме отведе ината.

Какъв е животът ти сега, промени ли се той? И за какво мечтаеш?
Промени се. Със сигурност има празнина. Станах още по-активна. Захванах се с много проекти, така не ми остава време за депресия. Да намеря лична кауза е най-големият антидепресант.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…