Анонимен добряк върна изгубена скъпа техника на координатор на „Жанет-45”

Такива хора ми дават смисъл и надежда, благодарна за жеста е Гери Георгиева

С Гери Георгиева - координатор в издателство „Жанет-45“, разговаряме в един седмичен следобед за вече приключилият фестивал „Пловдив чете“, който се проведе от 11 до 17 юни и премина при голям интерес с десетки автори и събития. Еуфорията от организирането и провеждането на мащабното мероприятие отмина преди седмица-две, но спомените са доста ярки и вълнуващи. И няма как да е иначе. 100 участници, 40 събития, Алея на книгата - огромно разнообразие от теми и участници предлага всяка година най-големия литературен фестивал у нас.

Наскоро приключи литературният фестивал „Пловдив чете“, може ли да се направи някаква равносметка - как премина 16-то издание?
„Пловдив чете“ обичайно продължи една седмица. По време на фестивала в града бяха представени съвсем млади автори, утвърдени такива, чуждестранни също. Имаше специално събитие насочено към доброволците и доброволческите каузи, което направихме заедно с Младежки център Пловдив и НАРД . Проведе се специализиран форум за родители и учители с фокус най-ранното детско четене и картинните книги в рамките на инициативата „Бебеландия“  на детския отдел. Също така, тази година за първи път имаше изложба на открито „Радост, тъга и надежда“, която включваше 16 илюстрации на български художници с куратор Антон Стайков. Направихме и Литературен кът до Алея на книгата, който си имаше собствена програма.

Общо събитията по време „Пловдив чете“ бяха на 40, заедно с откриването, когато се раздадоха наградите „Орфеев венец“ и „Златна четка“, а на сцената на Античния театър излязоха група ФОНДАЦИЯТА.
Участниците тази година бяха близо 100, като освен писатели, имаше преводачи, модератори, музиканти, издатели, художници. Всички събития бяха посещавани с интерес, като по традиция най-много четящи се събраха на премиерата на новата книга на Георги Господинов „Всичките наши тела“.

С какво теб лично като координатор и дългогодишен член на екипа на "Жанет-45" най-много те вълнува фестивала „Пловдив чете“?
С енергията на хората, които участват и помагат за реализирането му. С усилията и участието на всички доброволци, които идваха на събитията ежедневно, а понякога на ден имаше и по 9 събития. Интересно е това, че мероприятията, освен, че бяха много, бяха и доста разнообразни. Някои преминаха под формата на дискусия по определена тема, другите бяха поетични четения, имаше и по-специфични, свързани с книги, посветени на музиката, проведоха се и литературоведски срещи. Представихме младежки инициативи. Едната от тях е „Младите в действие“, в които участват три пловдивски училища - Френската гимназия, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ПГГЕ. Освен това ученици от ЕГ „Пловдив“, ВГ „Иван Вазов“ и ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ разказаха какво представлява училищния библиотечен съвет.

Искам да споделя нещо много лично. По време на фестивала в първия много напрегнат ден изгубих на Гребната база много важна техника - фотоапарат и телефон. Телефонът така и не бе намерен, или поне не бе върнат. Когато открих, че липсват и отидох отново до Гребната база, намерих бележка, на която пишеше, че чантата е оставена при охраната. Това за мен беше удивително. Абсолютно непознат човек е решил да върне загубената скъпа техника. Той не си е оставил координати. Много бих искала да разбера кой е и да му благодаря за страхотния жест. Все още докато разказва това се вълнувам много, защото изпитвам огромна признателност.  Такива хора ми дават смисъл и надежда.


Ако искате да си припомните важни моменти от литературния фестивал, организиран от „Жанет-45“ може да посетите блога www.plovdvichete.com

Снимките в галерията са дело на Илия Димитров.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…