Хърватската писателка разглежда теми като: прикриването и премълчаването на истината, домашното насилие, следвоенната омраза и етническите прочиствания

Пловдив и Бачково са място на действие на предстоящия роман на хърватската писателка Ивана Шоят-Кучи „Езан“, който ще излезе в Хърватия през есента на тази година. Романът е исторически и действието му се развива през XVI век в рамките на Османската империя. Част от събитията се случват в Пловдив и Бачково, друга - в Одрин и различни места на тогавашната империя.

Ивана Шоят разказа на срещата си с читатели на Пловдив чете във Винтидж хаус в четвъртък за романа и представи току-що излезлия си на български език най-успешен роман досега - „Унтерщат“. Това е книгата, спечелила едновременно най-големите литературни награди в родината й. Преведена е на много езици.

Поради странни игри на съдбата или лошо изиграни карти в романа се случват най-прекрасни или най-трагични неща. Жени от един род, но принадлежащи към различни поколения, се сблъскват на фона на безсмислието на войните и диктатурите, които водят само до човешки трагедии. Заглавието на романа идва от немското название на частта на Осиек, наречена Долни град (Unterstadt). Всъщност тази дума е избрана, защото в романа се описва животът на четири поколения жени от семействата Рихтер и Шнайдер, с немско потекло. Повествованието започва с кризата на последната жена от фамилията, реставраторката Катарина, която изненадващо решава да се върне от Загреб в родния си град Осиек, където научава вестта за скорошната смърт на майка си, но и доста неща за собствената си идентичност. Нейното семейство традиционно е премълчавало всички нещастия и трагедии и така Катарина всъщност не знае почти нищо за родителите и баба си, тоест и за собственото си потекло и истинска същност. В търсенето на сведения за семейното си минало най-много ѝ помагат приятелката на баба ѝ Йозефина, старите фотографии, спомените и градският архив. По този начин чрез образа на блудната дъщеря Катарина постепенно се разкрива историята на фамилията, обхващаща широк период – от края на деветнайсети почти до началото на двайсет и първи век.

Това е книга за мълчанието на жените, за историческата памет, за оцеляването… Представен е животът на няколко поколения – прабабата, бабата, майката и самата героиня, която достига до премълчаваните истини в рода си – за семейния им живот, за провалените им бракове. Романът е любопитен с това, че показва женската гледна точка към темата за войната – Първата и Втората световна война.

Интересен факт от личната биография на писателката е, че е участвала в Хърватската война за независимост (1991-1995), в която загубва любимия си. За романа си "Унтерщат" е използвала и проучвала исторически документи, отразяващи преживяванията на едно немско семейство в Осиек. Тя има и други романи, новели, разкази и есета, като основно се интересува от теми, свързани с различните аспекти на човешката природа, прикриването и премълчаването на истината, домашното насилие, изнасилванията, развода, следвоенната омраза и недоверие, етническите прочиствания и други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…