Всяка нова книга на писателя Петя Кокудева и художничката Ромина Беневенти се превръща в празник за децата, а и за родителите им. Ако не ти се вярва, просто не пропускай следващия път, когато ще бъдат в града и ще представят новото си творение. 

Славена Шекерлетова

Представянето на “Лупо и Тумба“  събра много любопитни малчугани, които истински се забавляваха. А в няколко поредни дни деца на различни възрасти имаха възможност да рисуват любимите си герои под напътствията на Ромина, която е италианка, но беше в града, специално за да се срещне отблизо с десетките малки почитатели на хубавите детски книжки. Рисуваха и родителите им, защото творчеството е заразно, когато си в подходяща компания.

За писането на детски книжки и рисуването, разговаряме с Петя и с Ромина, които от години работят перфектно заедно, въпреки разстоянията. А за Петя Кокудева знаем още, че преди около две години направи деветмесечно пътешествие, като посети и се потопи в атмосферата на страни от Централна Европа, през Япония и Сингапур до Нова Зеландия. За това също ще стане дума, но започваме с главните ни герои. 

Кои са Лупо и Тумба и какво правят в новото им приключение?
Петя Кокудева: Лупо е дългоносо куче, а Тумба е енот. Лупо - с големия нос е по-съзерцателен, по-склонен към размишления, а Тумба е дивак, той прави пакостите, неговият сборен прототип са децата. Те по детски откриват света, правят абсурдни открития и си отговарят на въпросите по свой начин. Намират често смешни, нереални отговори. Идеята на книгата е по някакъв начин да стимулира това, което е естествено заложено в децата, а не тази обичайна логика, в която ние сме възпитани, те умеят по заобиколен начин да си намират истините. Не е нужно винаги всичко да се дели на правилно и грешно.

Как се намерихте с Ромина и как успявате да работите от такова разстояние?
Не е трудно. Седем години работим заедно, и без думи се разбираме. Ако има трудност, тя е свързана с това, че всичко минава през английския език. 

Как тръгна към тази нова книга?
Със сигурност е била вдъхновена от това, че аз като дете много обичах разговори -  и разговорите на възрастните, и тези с моите връстници. Аз така си избирам и приятелите си. Ако не мога да си говоря дълго време с някого, не можем да станем приятели. Беше естествено в един момент да имам книга, която е с разговори между двама персонажи. Децата също са ми вдъхновение, ситуираме се с тях в някакъв наш си свят, много смешен.

Кой от двамата герои ти е по-любим?
Идентифицирам се повече с кучето Лупо, защото е по-склонен към размишления, по-вглъбен е, но пък някаква част от мен… Със сигурност тези двама герои съм аз, дуалистичното в човека сигурно. Обичам и приключенията, и по-вглъбените ситуации. И с двамата се идентифицирам, но с кучето повече.

Кои са знаците, които ти дават да разбереш, че си на прав път в детската литература?
Това е хубав въпрос, защото е трудно да се отговори еднозначно. Като цяло винаги съм била изпълнена с колебания, както преди, така и сега. Дори да имам знаци, че се справям добре, не им се доверявам напълно. Такъв ми е характерът. Но пък мисля, че понякога и по-неуверените хора могат да си намерят място. А подобни срещи с много деца, които не познавам, и това, че за всички е интересно - е някакъв знак за мен, че явно имаме общ смисъл.

Колко дълго можеш да говориш с едно дете?
Обикновено по час и половина си говорим на срещи, за повече се изморяват, най-вече те.

Какво предстои след тази книга?
Обмислям да напиша една книга, която проследява пътешествията ми по света. Надявам се да е интересна и за децата, и за възрастните. Не съм я започнала, но вече си я представям. Бяхме в над 20 държави за 9 месеца. Беше голяма дъга от Скандинавия през Азия до Нова Зеландия, доста държави.

Със сигурност си си създала впечатления и вкус от това пътешествие, кое ти беше най-ценно и полезно?
Може би са две неща. Едното е, че историите, които ти се случват на такъв тип пътуване, което е много необичайно, те карат да зарежеш твоята понятийна система за нормално и естествено. Ако ние ползваме черното като символ на траур, за други места това е бялото. Интересно беше за мен как хора отдават почит към Буда, към своите богове, плетейки им цветни шапки. Те обясняваха, че да се погрижиш за Бог - това е да се свържеш с него. Докато в моята култура и в Европа въобще Бог се грижи за теб. Изненадите са от всякакъв тип и много, и това те прави по-отворен като човек. Не си заклещен в своята култура с константни възприятия. Много по-широка е блендата на нормалното. Всяка изненада я приемам с отворено сърце и много различни от мен хора са ми интересни, а не странни или неприятни по някакъв начин.

Би ли се впуснала в такова пътешествие отново?
Със сигурност. Но изисква доста обмисляне. В плановете ни е отново дълго пътуване, да.

Ромина Беневенти - художник изчакахме половин час поне, докато надпише всички книги на децата, дошли на представянето.

Как се чувствате в България сред всички тези деца, които срещате, не само в Пловдив?

Ромина Беневенти: Българските деца са много заинтересовани от книгите, те винаги имат доста въпроси, което е добре и ме радва. Това ми говори, че те са в общество, което ги провокира да четат или имат такива близки хора, може би родителите им. Това е интересно за мен и го приветствам. Мисля, че е изразено в по-голяма степен, отколкото в Италия.

С кого повече се оприличавате - с Лупо или с Тумба?
С двамата... Мисля, че всеки човек ще се намери в този палав Тумба стил или в Лупо стил. Понякога се чувствам повече като Тумба и има моменти, в които съм повече като Лупо.

От колко време работите заедно с Петя и с какво те спечели тя?
Работим заедно от книгата „Лулу“, от седем години, което е доста време. Петя ме спечели от първия момент. То беше нещо като съдба. Тя ми писа на електронната поща, че има книга със стихотворения, че е харесала всички мои илюстрации в блога ми и мисли, че има такива, които перфектно пасват на книгата ѝ. Това беше съдбовен момент, нямаше как да не ми вземе сърцето.Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…