Давид Дьобрине запозна учениците, както и студенти от АМТИИ с особеностите на сценичното осветление в различните държави

Първият от поредица майсторски класове по светлинен дизайн се проведе от 30 Май до 01 Юни в Националната Гимназия за Сценични и Екранни Изкуства Пловдив.  Майсторският клас се организира от Фондация „Спектра“ в партньорство с националната гимназия, а участие в него взе световноизвестният светлинен дизайнер Давид Дьобрине.

Тридневният практически курс по светлинен дизайн в Пловдив, отбеляза началото на мащабна международна инициатива, организирана от  фондация „Спектра“ за младежки културен обмен и обучение между институции в България, Франция и САЩ. Давид Дьобрине запозна учениците, както и студенти от АМТИИ с особеностите на сценичното осветление в различните държави. Представи своята работа по световните сцени, както и сподели истории от личния си професионален опит, които плениха младите участници. Учениците имаха възможността да участват в серия от практически упражнения, както и да работят съвместно с Давид Дьобрине върху свои интерпретации на „Ромео и Жулиета“.

За Давид Дьобрине:

Давид Дьобрине започва своята кариера като лайт дизайнер едва 22 годишен паралелно с обучението си в Университета в Лион, Франция. Работи в сферата на театър, опера и танц  с едни от най-известните имена като Лусинда Чайлдс, Ричард Брюнел и много други, както и на сцени като: Комеди Франсез, Оперите в Лион, Манхайм, Виисбаден, Рин, Гранд театър Люксембург, както и за престижния фестивал Екс ън Прованс.

Давид Дьобрине е и преподавател по драматично осветление в университета INSA в Лион. Наскоро реализира мащабен проект по покана на двореца Версай за представянето на мултимедиен спектакъл по случай ежегодния традиционен бал и празненства в двореца. Също, за втора година е артистичен съветник и главен художник по осветлението за корпоративните събития на фирми като Хермес и Луи Вюитон.

В България е по покана на Фондация Спектра и диригента и композитор Виктор Илиев , с които партнира по множество международни проекти.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…