Всеки иска детето му да е добре образовано, да му се предоставя най-изрядната база и най-професионално изготвените учебни планове. Предлагаме ви селекция от най-елитните гимназии в града. Едва ли откриваме топлата вода, но все пак ви припомняме кои и защо са в челната редица на пловдивското средно образование, за да насочим избора ви.

1. ЕГ "Иван Вазов"

Училището е създадено през 1958 г. като се е утвърдило като едно от най-престижните средни училища в цялата страна. Наричана по-често Руската гимназия, сградата е голяма, а местонахождението й позволява голям двор за почивка между часовете. Разполага с модерна материална база, а контролът на обучение е строг и амбициозен. Гимназията е една от най-желаните избори за кандидатстване след 7-ми клас. Езиците, които се изучават интензивно са руски, немски, английски, италиански, испански и френски. Училището често си партнира с различни локални и национални образователни и културни инициативи и проекти, което дава шанс на възпитаниците й да развият потенциала си в разнообразни сфери.

2. Езикова гимназия "Пловдив"

Първоначалната идея е била да се отвори Немска езикова гимназия, но с течение на реализацията, Министерството на просветата решава да е англо целенасочена, от където се появява и така наречената Английска гимназия. Това е едно от най-старите училища в града, като едно време всеки учащ там, независимо дали е от Пловдив или идва от другаде, е бил задължен да живее в пансиона на институцията. Сега нещата са малко по-различни, но нивото на обучението, както и постиженията постигнати с много труд, са все така явни. Много от педагозите са отличени с почетна грамота "Неофит Рилски" или "Почетна значка на град Пловдив". 

3. Национална търговска гимназия 

Основана е през 1910 г. по инициатива на Пловдивската търговско-индустриална камара. "Иконома" разполага с една от най-представителните сгради в целия град. Стратегическото й място в подножието на Бунарджика и постоянното поддържане на базата са повече от впечатляващи. От нейните врати излизат най-добрите икономисти в града, напълно конкурентно способни да докажат уменията си и в национален план. Гимназията провежда ден на таланта, благотворителни балове и е добре финансирана от Министерството на образованието. Наскоро Търговската гимназия отпразнува своя стогодишен юбилей, а тези дълги години на съществуване са видели купища пречки, докато се стигне до днешни дни. Може да се каже, че това е най-мъдрият избор за децата, които искат да се развиват в икономическия живот на страната и света.

4. Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов"

През 1986 година МГ Пловдив получава званието „Образцова”. В гимназията се разработва учебен план и програми за професията „Оператор-програмист на ЕИМ”, както и първите учебници по информатика за средното образование в страната. Освен към математиката, учебният план се е насочил и към езиците, като са развити паралелки с немски, английски и френски език. В края на 80-те се оборудват кабинети по информатика, роботехника КИПС, изобразително изкуство, създава се локална мрежа за 16-битови персонални компютри и други. Гимназията е била домакин на 12-тата Балканска олимпиада по математика. Като цяло, училището участва в най-различни състезания и олимпиади за програмиране, електроника и математика.

5. Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия "Арх. Камен Петков"

От всички техникуми в града, Строителният е най-престижен, изкарва кадри, подготвени да променят заобикалящата ни среда. България има нужда от добри архитекти, особено сега, във времена на промени и осезаемо навлизане на западно влияние. В гимназията се учат над 960 ученици в 5 специалности с разширено изучаване на английски и немски език. Разполага с осем модерни компютърни кабинета, видеозала, зала за презентации, кабинет по цветарство, кабинети по техническо чертане, физика, химия, лаборатория по фотограметрия, богата библиотека с читалня, тенис зала, силова зала, мажоретна и физкултурен салон. Приемът е труден, но пътят след него си заслужава.

6. СОУ "Св. Патриарх Евтимий" 

Или по-позната като бившата Лиляна. Гимназията е елитна с това, че се изучават два основни чужди езика, както и допълнителни сипове, както и с факта, че най-много набляга на дисциплините, нужни, за да стане един ученик медик. Най-често завършилите там кандидатстват именно в Медицинските университети, защото училищната програма набляга на профилирана биология, химия и физика. Сградата се намира на ул. "Иван Вазов" на няколко метра от центъра. Разполага с нови и модерни компютърни зали.

7. Френска езикова гимназия "Антоан дю Сент Екзюпери"

ФЕГ е гимназия с пословична репутация. Понякога добра, понякога лоша, но винаги интересна. Намираща се до гара Филипово, училището вече не дели зданието с Художествената гимназия, която преди обитаваше третия етаж. Разполага с плувен басейн, две игрища, фитнес, тенис маси и голям спортен салон. Училището е предпочитано от младежи, които искат да изучат засилено френския език. Много често образованието там им дава възможност за реализация във френскоговорящите страни. Трансферът на чуждестранни педагози е задължителен. Първата година е подготвителна, през която се учи единствено френски, български език и литература и математика. Училището е популярно със своята Франкофония.

8. ГХП "Св. Св. Кирил и Методий"

Хуманитарната гимназия е създадена в далечната 1850 г., което го прави едно от най-старите функциониращи в наши дни. През първите години от живота му, преподавателският състав се е състоял от невероятни, знаменити културни дейци като Петко Каравелов, Андрей Тошев, Антон Митов, Златю Бояджиев, Петко Рачов Славейков, братя Шкорпил, Мърквичка и още много други. Училището утвърждава един от най-важните български празници - Деня на св. Кирил и Методий. Архитектурата на сградата е забележителна, а възпитаниците много често са победители в най-различни държавни и областни конкурси за литература, екология и прочее. 

9. СОУ "Св. Паисий Хилендарски"

Училището взема за свой патрон Паисий Хилендарски по повод 200-годишнината от написването на „История славянобългарская". Развита е най-вече в химията, хоровото пеене и физическото възпитание, като е спечелила много грамоти и олимпиади. Интересен елемент е, че гимназията разполага с външен фитнес, бомбоубежище и музеи на образованието на всеки етаж. Провеждат се извънкласни форми в науката, спорта, изкуството и личното творчество. 

10. Профилираните гимназии за изкуство - НГ за сценични и екранни изкуства, Национална Художествена Гимназия "Цанко Лавренов", Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков", Професионална гимназия по облекло "Ана Май". Всички тези гимназии дават шанс на тинейджъра да развие потенциала си в насоката на изкуството. Ако иска да стане дизайнер, музикант, скулптор, актьор или гримьор, това са учебните заведения, към които трябва да се насочи. Всяко едно от тях блести със собствени качества и макар да се различават колосално от всички горе изброени, те са стабилни училища. Обучението там е не по-малко добро. Просто е различно и артистично. Да се научиш да рисуваш икона, да свириш на виола или да създадеш декор... какво по-красиво от това?

 

 

 

 

 

9 comments

 • Comment Link Недялка Сачева Недялка Сачева Авг 05, 2017

  Не мисля, че ФЕГ може да се мери с останалите езикови гимназии в класацията...

 • Comment Link Недялка Сачева Недялка Сачева Авг 05, 2017

  Не мисля, че ФЕГ може да се мери с останалите езикови гимназии в класацията...

 • Comment Link Николай Николай Юли 05, 2016

  Строителния е номер едно. За съжаление много хора се чудят какво ще правят със диплома за Строителен Техник, защото за никой не е тайна положението в което се намира бранша, когато истината е, че всички след това продължават във ВУЗ. Не знам дали в Пловдив има друго училище, в което да се научиш да се справяш самостоятелно и в група ( практиката по Геодезия), на време и възможно най-качествено със всеки проект (а те са много), както се изисква в Строителния.

 • Comment Link Коко Коко Юли 04, 2016

  Не се пише бившата "Лиляна", а прочутото "Второ единно", на ул. "Иавн Вазов", многократен национален първенец през 50 и 60-те год., в надпревара със 7 и 8 училища в София.

 • Comment Link До Minecrft До Minecrft Юли 04, 2016

  Тета??? Сериозно??!! Мислиш, че Тета трябва да е в топ 10 за елит???? ОМГ

 • Comment Link Minecraft Minecraft Юли 03, 2016

  Къде по дяволите е ПГЕЕ?

 • Comment Link Пепи Петрова Пепи Петрова Юли 03, 2016

  Не съм особено съгласна с тази класация. И РИО няма да са съгласни. Да не говорим за директори и деца. Къде слагате ОМГ? Не е след Търговската определено! Да не говорим за Сградото. Погледнете резултатите от кандидат-гимназиалните изпити и желанията на децата. А и от матурите. Изобщо....

 • Comment Link Калина Калина Юли 03, 2016

  ГХП е много по-елитна гимназия от строителния и френския

 • Comment Link Няма Значение Няма Значение Юли 03, 2016

  Извинете, но бихте ли ми казали по какви критерии съставихте този списък?
  Защото като гледам сте ги подредили просто ей така, без да сте си направили труда да разучите пооотделно как се провеждат часовете, как е предадена информацията на учениците, каква е хигиената в училищата, какви са преподавателите и тн.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…