Пълно отрицание на принципите на рокендрола от 60-те и 70-те години от рода на "живей бързо и умри млад"

Илияна Тоткова

Националният ден на трезвениците или Edge day  (17 октомври) беше почетен в клуб Грамофон с организирано  парти от  Young Blood Booking , със  sXe винил парти, веган/вегетариански вкусотийки и прожекция на документалния филм “EDGE :Perspectives on a drug free culture”. 

 Самият филм разяснява произхода на стрейт еджа, връзката му с музиката и неговото влияние  върху начина живот през очите на еджърите. Гледните точки на известни музиканти и  как този начин на живот е променил не само кариерното им развитие, но и целия им живот, бивши наркомани, гледащи живота през ясните, незамъглени от опиянение очи. 

  За някои стрейт едж културата е съпротива срещу унищожителния консуматорски избор, за други е просто начин на живот  или изразяване на субкултурна идентичност. Стрейт еджът е  пълно отрицание на принципите на рокендрола от 60-те и 70-те години от рода на "живей бързо и умри млад", в отрицание на всичко, което съсипва тялото ти  и травестира  светогледа ти. Основният принцип на живота под прав ъгъл  се състои в  отказ от алкохол, тютюн, наркотични вещества, безразборен секс, отказ от това, животът  да бъде завладян и определян от временни течения.

  Стрейт еджът в даден момент може да се окаже и нож с две остриета. Убежденията  за превъзходството на раса, живееща  "праведния" начин на живот,  според някои от  тях, е пътят към нейното опазване и осъвършенстване. От тук и изводът, че  за тях - хората, отдаващи се на пороци като алкохол, дрога или секс,  са на по-долното стъпало и отношението към тях е различно. Това не е неотделима част от стрейт еджа. Това не е начин на живот, а самият живот, да оцениш живота, изкуството , малките неща, нощния живот  без нуждата от съпровода на опиянението .

  Ако сте пропуснали да регистрирате присъствие на събитието, направете го след година. Не е нужно да сте част от субкултурата, за да присъствате. Носете банан със себе си (това бе входа на събитието) , широко скроено мислене и толерантност към  живеещите живота си неопетнен от влиянията на различните маси. Избралите живота под прав ъгъл не са по-различни от  всички нас, правят личния си избор за начин на живот  без пристрастия и отрова.

 

1 comment

  • Comment Link Кмета на интернета Кмета на интернета Окт 20, 2015

    За някои вземането на опияти е съпротива срещу унищожителния консуматорски избор, за други е просто начин на живот или изразяване на субкултурна идентичност. Къде сте бе неконсуматоритееее?! Дайте 1 инстаграм снимчица на градинките си. Пишете го събрание на лицемери и токло.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…