Журито е избирало от общо 29 ръкописа, подадени в традиционния вече конкурс

Седем книжни издания ще финансира тази година общината в традиционния вече проект за подкрепа на пловдивски автори и важни за града писмени трудове. Журито на конкурса одобри стихосбирката на поета Иван Вълев „Лошо време“,  „Албум български икони – 15-19 век“, съставен от Градската художествена галерия, „Светът на Яворов“ на Стефан Памуком,  „Предисторически Пловдив. Въведение и архитектурно-археологически анализ“ на  Божидар Чапъров, „Копривщенските родове в Пловдив“ на Райна Каблешкова-Серафимова, романа на писателя Димил Стоилов „Невинни жени в Брюксел“ и „Когато Пловдив беше Меката на БГ рока“ на журналистката Добринка Димова.

Комисията тази година трябваше да оцени общо 29 ръкописи - 5 романа, 11 стихосбирки, два сборника с разкази, 4 чисто краеведски изследвания, детска литература и още редица разработки в сферата на изкуствознанието, литературната история, литературните изследвания, историческата литература, монографията и др.. Журито бе в състав  проф. Огнян Сапарев, Ангел Янков, Александър Секулов, Антон Баев, Младен Влашки, Владимир Балчев и Здравко Дечев.

Програмата за финансиране на пловдивски автори и важни за Пловдив издания е създадена през 2008 година по предложение на писателя и зам.-председател на Дружеството на пловдивските писатели Димитър Атанасов (1953 – 2014). От тогава до сега са проведени седем издания на Програмата, с едно прекъсване през 2009 г. До момента чрез нея е подпомогнато издаването на  близо 70 книги от различни художествени и публицистични жанрове. Повечето от тези издания впоследствие печелят големи литературни награди и обществено признание.

Според статута на Програмата всеки кандидатстващ проект може да разчита на финансиране от страна на Община Пловдив в размер до 3000 лева, като исканата сума трябва да е защитена с подробна оферта от издателството, което възнамерява да издаде съответния ръкопис.
По традиция всяка година Програмата стартира с голямо литературно четене на художествени текстове от книги, издадени с нейна помощ в предходната сесия. Това се случва в първия ден от Фестивала на книгата „Пловдив чете“ в културен център „Тракарт“. 
Експертната комисия, оценяваща постъпилите проекти е седемчленна и се състои от доказали се в своите области специалисти. Нейният състав се обявява след изтичане на срока за подаване на проектите, като се актуализира в зависимост от вида и жанра на постъпилите ръкописи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…