Интелигентният човек умее да разпределя времето и задачите си. Той не пилее излишно нито минута, но съумява да отдели време за себе си без да се пренатоварва и същевременно да изпълни всичките си задачи за деня, седмицата или месеца. 

Да организираш задачите си във времето понякога ни се струва истинско изкуство, равностойно на усвояването на кунг-фу бойното изкуство. Ето какви съвети натрупахме от различни хора, някои от тях бизнесмени, други хора на изкуството, а трети доброволци. Макар и естеството на работата им да е съвсем различно, всички те имат динамично ежедневие, при което ако липсва организираност, тези хора ще са направо изтощени.

1. Подреждайте задачите си по приоритети – степенуването на задълженията е особено важно. Разбира се, първо се започва с най-важните и преминавате към задълженията с по-малка важност. 

2. Събуждайте се рано – под рано нямаме предвид да се ставате от леглото по първи петли, но колкото по-рано започва денят ви, толкова повече време ще имате на разположение и вероятността да закъснеете за работа или среща намалява драстично. 

3. Да правите услуги някому не винаги е добре за вас – може би наистина много искате да помогнете на колегата или колежката си, да поемете част от тяхната работа и това е чудесно. Но ако започнете да го правите твърде често, в даден момент ще ви залеят куп молби за помощ, с които не винаги ще можете да се справите. И по този повод:

4. Научете се да казвате НЕ – вие сте личност и имате собствени възгледи за живота и света, който ви заобикаля. Ако ви помолят за нещо, което не е по силите ви, кажете НЕ, вместо да заблуждавате събеседника си и да мъчите самите себе си. Ако нещо не ви се нрави в работата, в отношенията с колеги и приятели, кажете НЕ и поговорете спокойно с тях. Понякога една съвсем кратка дума може да разреши много бъдещи и настоящи проблеми.

5. Откраднете си първите 15 мин. от деня – идеята на тази препоръка е началото на деня ви да бъде спокойно, т.е. дали ще пиете кафе или час, чаша топло мляко или време за закуска – няма значение. Не е нужно да бързате от самото си събуждане.

6. Не поемайте задачи, с които не можете да се справите – ако поемете твърде много ангажименти, рискът да не се справите с тях е голям. С натрупването на повече отговорности, концентрацията ви намалява, започвате да мислите за няколко неща едновременно и ефективността ви на работа като нищо може да удари нулата. Съвсем отделен въпрос е, че подобно натоварване няма как да не окаже влияние и върху емоционалното ви състояние.

7. Правете почивки, които да бъдат контрастни на естеството на работата ви – какво имаме предвид ли? Ако се занимавате с интелектуална дейност си давайте кратки паузи на мозъка, за да може и той да си поеме въздух. Ако пък работата ви изисква физическо движение – то спрете за малко и прочетете нещо. 

8. Отделяйте време за физическа активност – дали ще тренирате във фитнес залата, ще ходите на уроци по танци или пък ще правите кратки йога упражнения вкъщи, няма значение. Важно е да поддържате добра физическа форма не заради работата си, а заради самите вас. За тези от вас, които не са спортни натури – може би не очаквате, но макар и физически уморени след бягане например, ще се почувствате изключително свежи и тонизирани.

9. Не забравяйте времето за семейството и приятелите си – те най-силно ще ценят умението ви, да разпределяте задачите си, за да можете да отделите време и за тях. Все пак не сме вълци единаци, а и един откровен или разтоварващ разговор с човек, който обичате, винаги ще ви накара да се почувствате по-добре.

10. Борете се за това, което искате – без значение какво е то. Искате кариера – трудете се усърдно за нея. Искате щастлив семеен живот – открийте правилния човек и му подарете целия свят. Искате да станете доброволец – отидете в Африка или Индия и открийте щастието си в това да помагате на другите. Все пак мечтите и целите са, за да бъдат постигнати. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…