Международният фестивал отново събира най-ярките фигури на световната музикална сцена

Една от най-ярките и влиятелни фигури на световната музикална сцена- гениалният чешки валдхорнист Радек Баборак ще открие есенния сезон на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Той ще излезе на сцената на концертна зала заедно със собствения си ансамбъл и ще покаже на пловдивската публика защо е смятан за неповторим от критици и меломани. Носителят на Грами и още десетки най-престижни награди ще даде старт на камерния фестивал на 23 септември. Три дни по-късно, на 26 септември, вратите на Античния театър ще бъдат отворени безплатно за концерта на 101 каба гайди, който ще е и част от програмата на Празниците на Стария град.

Клавирната сензация от Полша АКМЕ пък излизат пред публика в Балабановата къща на 1 октомври. Музикантите са победителите в миналогодишния конкурс за камерна музика Пловдив и с изпълнението си ще дадат началото на тазгодишния. Към който има изключителен интерес. Напират да участват млади музиканти от над десет държави от три континента. Двигател на Международния конкурс отново е световноизвестната цигуларка Елмира Дърварова - дългогодишен концертмайстор на Метрополитан опера. Тя ще е и председател на журито.

Плътната програма на Дните на музиката в Балабановата къща продължава на 3 октомври с концерт на Бобо Йоцов и неговия YOTZOV CLARINET SEXTET. На следващия ден пък е проектът Камерност и мащаб на изключителната цигуларка Йоанна Каменарска, концертмайстор на Хамбургския филхармоничен оркестър. И двете събития са в Балабановата къща. Фестивалът продължава на 29 октомври в Концертна зала с друго голямо наше име от световната музикална сцена- цигуларят Светлин Русев, концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио. Той ще свири с оркестъра на пловдивската опера под диригентството на Диан Чобанов.

Финалът на международния музикален форум е на 31 октомври с дуетното изпълнение на Тома Енко от Франция на пианото и Василена Серафимова- маримба.

Дни на музиката в Балабановата къща се случва благодарение на инициативността на Мила Павлова и подкрепата на фондация Америка за България, Община Пловдив и Министерството на културата. Благодаря много на всички, че правим този форум със сърцата си, ръка за ръка вече шеста година, обърна се към партньорите си Павлова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…