Особеностите, които правят Adys лесно четим, се крият във фини промени в стила на буквите - тяхната дебелина, горните и долните дължини и разстоянието между отделните знаци

Прочети на глас! Напиши и осмисли! Много от нас прилежно са изпълнявали подобни “нареждания” като деца в училище или у дома. Те обаче се оказват по-трудни за изпълнение за стотици българи с дислексия. Тоест за хора със затруднение в прочитането и осмислянето на текст.

Графичният дизайнер Кристина Костова е автор на първия шрифт на български език, който значително улеснява деца и възрастни хора с дислексия.

“Исках да създам шрифт, които едновременно помага на дислексици, но не затруднява обикновения читател”, казва Кристина в интервю за Свободна Европа. Специалният шрифт “Adys” е подходящ за хора с лека и средна форма на състоянието. Особеностите, които правят Adys лесно четим, се крият във фини промени в стила на буквите - тяхната дебелина, горните и долните дължини и разстоянието между отделните знаци.

“С изненада разбрах, че никога преди не е създаван подобен шрифт на кирилица”, казва Кристина.

Идеята за български шрифт за дислексици се ражда преди повече от 5 години. По време на следването си в Националната художествена академия Кристина проявява любопитство към шрифтовия дизайн - изкуството да “рисуваш” букви и знаци.

Един ден непозната жена, която научава, че Кристина "създава шрифтове", й задава озадачаващ въпрос: “А съобразявате ли шрифтовете с хора с дислексия?”

“Дотогава не ми беше и хрумвало, че може да има такива шрифтове! Всичко започна от тази случайност”, казва тя.

Каузата зад двугодишното начинание обаче съвсем не е случайна. От дете Кристина изпитва затруднения в четенето на дълги текстове: “Четях бавно, правех много грешки в писането и се обърквах лесно”. Едва в гимназията тя разбира, че именно дислексията стои зад необяснимото състояние. “Помня книгите за Хари Потър: бяха ми страшно интересни, но и трудни. Не можех да се справя с големия обем”.

“Кога най-накрая ще се научиш да четеш?” е острата реплика, която Кристина чува от учители и познати. Близо 20 години по-късно тя ѝ се противопоставя с оптимизъм: “Все повече хора в България се информират за дислексията - какво е и как се преодолява”.

Adys се превръща както в лична, така и в общочовешка кауза. Днес шрифтът е използван в над 20 печатни издания, след които и няколко детски книжки. “Вкъщи имам и дори магнитни букви, създадени с Adys”. Успешният проект среща Кристина и с десетки лични истории на деца и техните родители. “Мои приятели не-дислексици са ми споделяли, че даже ползват Adys за по-лесно намиране на правописни грешки в текст”, казва тя.

Кристина продължава да твори, вече като докторант в Националната художествена академия. Тя се надява Adys скоро да бъде добавен в колекцията от шрифтове на Google Fonts, за да може свободно да се използва в уеб страници в България и в чужбина.

Днес Кристина оставя острите учителски реплики от детството зад гърба си и открито продължава напред. “На първо място съм дислексик, а на второ - графичен дизайнер”, казва тя.

Източник: Своодна Европа

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…