Творческа работилница „Как да напишем репортаж за културно събитие“ събра млади хора с интерес към журналистическата професия в двора на галерия „Джуркови“

Виктория Филипова - стажант 

„Бъдете почтени към вашите читатели! Журналистиката е отговорна професия“ - беше основното послание, което двамата лектори на творческата работилница Радослав Иванов и Владислав Севов поставиха в основата на добрата журналистическа работа. 

Събитието е  част от фестивалната програма на тазгодишното издание на „Младият Пловдив чете“.  Творческата работилница даде възможност на участниците да се срещнат с дългогодишните журналисти Радослав Иванов и Владислав Севов и да надзърнат в кухнята на културните новини. Водещите на обучението разясниха кои са  основните правила и  най –важните етапи при отразяването на културни мероприятия. Разкриха и много от спецификата на журналистическия труд и как протича работата на терен. Как да пишем за култура? Нужна ли е подготовка преди отразяване на самото събитие? Как се избира заглавие? Що е лийд? Какво е bottom line up front или как да строим словесни пирамиди в днешно време. Това бяха само част от темите, на които двамата журналисти обърнаха внимание. Те открехнаха вратата към времето, когато са направили своите първи стъпки в журналистиката, споделиха страховете и вълненията на начинаещия репортер. Наред с това, насърчиха младите да бъдат отворени към хора и събития и да не се страхуват от грешки. Сред присъстващите, освен организаторите от ИК „ Жанет 45“ и доброволците на инициативата, не остана незабелязана и талантливата и известна писателка Ина Иванова, която преди дни проведе творческа работилница за писане на поезия, също част от програмата на „Младият Пловдив чете“. „Беше ми интересно и полезно да видя как се случват нещата с думите от гледна точка на журналистите“, сподели изявената пловдивска поетеса, която преди месеци зарадва почитателите на изящното слово с новата си стихосбирка „Криле от папиемаше“, издание на ИК „ Жанет 45“. 

Интересът на участниците в уъркшопа бе силно провокиран. Първоначално предвиденият за тази среща час и половина се оказа недостатъчен за кандидат-репортерите и дълго след това те продължиха да задават въпроси към лекторите, разсъждаваха и споделяха свои възгледи по различни теми и обсъдиха някои от най-мащабните и любими  фестивали и културни събития в Пловдив и по света.

„В културната сфера е добре да следите не само самите събития, а и тяхната философия, тоест как се развиват във времето. И е добре да знаете, че текстът, освен тяло е нужно да има и душа“, посочи Владислав Севов, който акцентира и върху значими културни прояви в Пловдив. 

В края на обучението, младежите получиха покана да се впуснат в богатата културна програма на фестивала „Пловдив чете“, която вече започва и да създадат своите първи журналистически материали. Тези, които се осмелят да предизвикат себе си, ще получат възможност за публикация в пловдивски медии, както и в блога на фестивала - plovdivchete.com. От него можете да се информирате и за всички събития от програмата. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…