„Езикът на поезията е дълбоко символен, редактирането изисква от вас да извадите смисъла, да качите един етаж по-нагоре текста, който сте написали първоначално и да помогнете той да попие още един-два слоя. Ще се наложи да смените някои от думите, не заради ритъма, а в издирването на по-сложен смисъл. Не се бойте да си играете на асоциации, да търсите думата дни или …месеци… То пък все едно времето съществува. И не се бойте да използвате синонимен речник. Защото в нашия ежедневен език, ние използваме по-кратък набор от думи, които … влизат като инструментариум в речта ни, но не са достатъчни, за да намерим най-точното в поезията“. 

Това е само много мъничка част от вдъхновяващите думи на писателката Ина Иванова към дошлите на творческата работилница по писане на поезия. Тя се състоя на 12.09, в двора на галерия „Джуркови“ в Пловдив. 

Малко след нея започна работилницата по проза с Мартин Касабов. Той посочи, че според него такива обучения не са задължителни за желаещите да пишат, но пък изтъкна, че в писането е важна искреността и ако човек е фалшив на листа, читателите го усещат и не го приемат добре. „Препоръчвам ви книгата на Рей Бредбъри за писането. Толкова любов събужда към четене и писане и разрушава някои от тези интелектуални пречки, които някои хора срещат. На пишещата си машина той си е сложил цитат „Не мисли“. Това е много важно – да изключиш. Може да си ходил на курсове, работилници, да си чел предписания, но когато почнеш да пишеш е добре да се впуснеш абсолютно чисто в историята си и след това да го оформиш“. По време на работилница някои от участниците, които вече са започнали да пишат разкази или своя първи роман зададоха доста въпроси на писателя.

По час и половина продължиха работилниците. Вижте в галерията. ?

На 19 септември от 11 часа в двора на галерия „Джуркови“ ще се състои обучението по отразяване на културни събития с двама утвърдени журналисти от Пловдив – Радослав Иванов и Владислав Севов. Записването е на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и във фейсбук страницата на Пловдив чете/Plovdiv Reads.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…