Stern възражда историческата сграда върху стена на Халите

Таня Грозданова

Скоро всеки, който минава покрай No Sense-а, ще може да види как е изглеждала Узун чаршия. Главната търговска улица на  Филибето от онова време, когато керваните са спирали да нощуват в Коршум хан, оживява на северната стена на търговски център Хали от ръцете на известният пловдивски графити артист Димитър Механджийски- Stern.

 

Поредният му шедьовър показва как е изглеждал пейзажа на изток погледнат фронтално срещу хана от Узун чаршия. Митко пресъздава историята по черно-бяла архивна снимка, която е дигитално оцветена.

След обяд го мори августовското слънце, което пече жестоко в гърба му, но той продължава да твори, като се подкрепя с течности.

Освен това, точно тази стената не е най-благоприятното платно, заради прозорците и решетките, които накъсват цялостното възприятие, споделя ми твореца с леко съжаление в гласа.

Обаче става чудесно, цветно и живо! И ще остане, подкрепят го минувачите, които се спират, за да го наблюдават с интерес.

Припомняме, че през юни 2018-а Механджийски вдигна Капана във въздуха върху калкан на Ядрото.

А миналата пролет Насимо настани трайно мира на гърба на Халите.

Красивите графити в Капана се раждат от големи български творци, като част от Капана фест през последните години.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…