Литературното ателие  “Колко професии има писателят” на „Пловдив чете“

Марияна Горанова, стажант

“Обичам  да си измислям истории, но светът винаги предлага по-интересни сюжети. Децата все още не го знаят и си мислят, че всичко е плод на въображението. Моята цел е да им покажа какво прави един писател, преди да седне на бюрото ”, разказва писателката Петя Кокудева.

“Пътешествам, виждам нови хора и места. В писателството има магьосничество, изобретателство и телепортация, за което искам да обясня на децата. Тоест, има много компоненти, които са далеч от това да си затворен в стаята и да твориш. Иска ми се да разбием тази клиширана представа за писателя”, казва още Кокудева.

В рамките на фестивала “Пловдив чете” , тя проведе ателието  “Колко професии има писателят”. Деца от различни литературни клубове в страната имаха възможността да се запознаят с различните компоненти на творческото писане и да ги упражнят по уникалния метод на Петя Кокудева  чрез игри на превъплъщения. За да изпълнят задачата, малчуганите трябваше да изберат различни предмети, които да им помогнат. Чрез очила, карта и тиква например, авторката провокира  децата да се вглеждат по-внимателно в детайлите и да създадат истории по тях, което е ключово умение за творческия процес на един писател.

Петя Кокудева е автор на редица популярни детски книги, завършила е “Журналистика” и “Творческо писане” в СУ ”Св. Климент  Охридски”. Дебютната й книга “Лулу- детски стихове за възрастни” печели конкурс за дебютна литература “Южна пролет” през 2012 година, а през 2017 година – национална награда за принос в детското книгоиздаване в категория  “Автор”.

Интервю с Петя Кокудева вижте ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…