4 безплатни обучения за ученици и студенти се проведоха в рамките на фестивала Младият Пловдив чете, организиран от издателство „Жанет 45“. Те бяха по писане на проза и поезия, копирайтинг и журналистика.  Близо 100 младежи взеха участие в творческите ателиета.

Обучението по проза беше с водещ писателят Ина Иванова. Тя запозна участниците с най-важните способи при създаването на истории: „Каквото и да кажеш директно, винаги зад това трябва да стои друг слой, който всъщност е по-важният, защото литературата е надникване в бездните на човешката психология. Не е важен обемът, важен е повече за автора, за да може той да го удържи“. Ина Иванова продължи с думите: „Вътрешната логика на героя понякога е по-силна от това, което искаш да направиш с него и в такъв случай човек трябва да не прилага насилие над героите си, а може да им се довери“. 

Ина Иванова посочи някои характерни грешки, които се правят при писането и даде съвети на младежите как да редактират сами своите текстове.

За четенето на книги тя каза: „Докато четеш една книга и преживяваш биографията на този човек, ти ставаш с един живот по-богат“.

Петър Чухов беше водещ на обучението по писане на поезия. Той даде задача на младежите да напишат хайку, което се оказа нелеко упражнение за тях, но всички научиха що е то хайку и какво е важно за този жанр. Освен това той обърна внимание на римите, на видовете стихове и посочи, че въпреки че всички днес искат да пишат свободен стих, това рядко се получава по начина, по който наистина е добре да звучи поезията. „Аз винаги оприличавам този стих с джаза, в него има непрекъсната смяна на ритъма, има синкопи, незавършени времена… Когато у нас навлезе този стих, много хора, които никога не са писали поезия, решиха, че могат да пишат в свободен стих, защото изглежда по-лесно. Това е заблуда. Както всеки, който преди да започне да свири джаз, трябва да познава класическата музика, така и за да се пише свободен стих, трябва да човек да владее първо класическия. Иначе винаги си личи едно несъвършенство".

Кратко видео от обученията по писане на проза и поезия може да видите ТУК

Радо Иванов – дългогодишен журналист и пиар въведе младежите в дебрите на добрата журналистика. „Медията без доверие на може да съществува. Името ви стои написано и това, което ще напишете, особено сега в ерата на интернета, остава. Вашата задача е да печелите доверие, независимо каква точно сфера от живота ще отразявате. Много е важно и как се печели то. Има няколко професионални принципа, които всеки трябва да спазва… Вашата лична отговорност, професионална и тази на медията е много важна. А понякога тия неща се разминават. В някои медии доверието не е най-важното нещо, защото се оказва, че финансовият резултат е по-важен“.

Един от най-добрите копирайтъри у нас Иванка Могилска разкри някои тайни от кухнята на младежите, които се интересуват от този вид писане. Темата на нейното обучение беше: „Как да рекламираш интересно скучни продукти“. Тя посочи тънкости в използването на различните канали за реклама, даде примери с интереси похвати в рекламирането и конкретни съвети към начинаещите копирайтъри за това как да организират работата си. Повече информация в блога ѝ http://svobodnapraktika.com/

Обученията се проведоха в рамките на литературния фестивал „Младият Пловдив чете“, който среща деца и младежи с писатели, художници, преводачи, артисти и се провежда с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2019 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…