Вероятно това са дървени сгради със складове от тракийско време

На обекта на улица „Чомаков“ 16 е проучена и богато украсена с многоцветни шарки римска сграда

Вкопани в ерозиралата скала сгради от I хил. пр. Хр. са открити на проучвания в последните дни на 2018 година от археолози обект на улица „д-р Стоян Чомаков“ 16 точно преди върха на Небет тепе. Там имаше възрожденска сграда с множество по-късни преправки, които са я превърнали в годините в опасен конструктивно обект. Затова тя ще бъде построена наново, а преди строителите там работеха археолози, които откриха останки от всички периоди на обитаване на Пловдив.

Открития на останки от сгради от периода преди римляните са рядкост. На място обаче екипът, ръководен от археолог София Христева, е открил основите на дървени постройки, които вероятно са имали плитки мазета за съхранение на различни продукти. В ерозиралата скала са установени следите от дървената констркция на правоъгълните сгради.

Над тази конструкция вече се откриват следи от периода на Римската империя. Проучена е част от сграда с много големи размери, която впечатлява с многоцветната си украса – червено, бяло, черно, жълто и др. Открити са и архитектурни детайли от бял хоросан. Според София Христева, много вероятно е това да е голяма представителна обществена сграда.

Над римската сграда са открити и следи от по-късно обитаване – друга голяма късноантична сграда с открити два входа, а в нея – по-късно изградени средновековни сгради. Те са датирани от XII век, като са открити и 2 частично запазени улици към тях. Най-горният слой в проучения имот пази османска кирпичена стена от XIV – XV век, запазена на височина малко над 1 метър.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…