Най-големият център за дигитални изкуства в Европа започна курсове за деца и младежи  в Пловдив, като част от образователната програма ФОРУМ 2019  на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. В продължение на 5 уикенда - през май, юни и юли - в Пловдив се провеждат 5 самостоятелни творчески работилници, организирани от  „Арс Електроника“ - Линц и Фондация "Пловдив 2019". Те се реализират в партньорство с Австрийско посолство - София и колектив Мелформатор.

Творческите работилници се провеждат на 3-ти етаж в СКЛАД - новото пространство за култура в Пловдив, ул.“Екзарх Йосиф“ 16. В тях могат да участват ученици, студенти и млади професионалисти на възраст между 15 и 35 години. Участието е напълно безплатно, с предварителна регистрация през онлайн формуляр, достъпен на сайта на фондацията. Работният език е английски. Следващите дати за обучения са: 23 юни (събота) – работилница „Circuits“ с Илона Шуц, 30 юни (събота)- Ableton Live с Марко Палевич, 7 юли (събота) – BioLab с Андреас Щюрмер.

В рамките на обученията ще се провеждат и публични лекции с едни от разпознаваемите имена от мрежата на водещата организация „Арс Електроника“. На 9 юни от 20.00 часа в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38,  австрийският артист Армин Пилс ще представи в публична лекция резултатите от втората поред работилница Future Matters, която ще се проведе същия ден от 11.00 до 17.00 часа в СКЛАД-а. Той ще представи също данни от изследвания, свързани с проучвания за различните материали и техните съвременни приложения, както и промяна на функциите им в обществото. По време на лекцията ще се обсъжда и т.нар. интерфейс на човешките материали, също „умни“ и самостоятелно сглобяеми материали. Изследванията са на международните организации  Tangible Media Group и Self-Assembly Lab.

Семинарите са част от поредицата "U19 – Създай своя свят", реализирана като пътуваща образователна платформа към ежегодния фестивал на центъра за дигитални изкуства „Арс Електроника“ с централа Линц, Австрия.

Работилниците, провеждани в Пловдив през 2018 г., имат за цел да вдъхновят участниците и да ги мотивират в представянето на собствени проекти за наградата "U19-Plovdiv-Award", която предстои в Пловдив през 2019 г. като част от програмата на Европейска столица на културата. U19 са планирани на база проекти, осъществени в рамките на фестивала, като всяка от тях е водена от артист, получил някога наградата U19 Prix Ars Electronica - категория за деца и младежи.

За допълнителна информация: http://plovdiv2019.eu/bg/forum2019.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…