На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония

Соло флейтистът на прочутата Берлинска филхармония Еманюел Паю, наричан още “Флейтист Номер 1 в света”, открива VIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” на 10 май 2017 г. в ДК „Борис Христов” – Пловдив в 19 часа. В концерта участват и блестящият италиански флейтист Марио Кароли в партньорство с елитния камерен ансамбъл „Софийски солисти” под диригентството на проф. Пламен Джуров.

Когато е само на 4 годинки, Еманюел Паю чува за първи път гласа на флейтата - синът на съседите му свири концерта за флейта в сол мажор от Моцарт. Казва на родителите си, че иска да стане флейтист и да изсвири точно тази музика! На 15-годишна възраст Еманюел Паю печели Първа награда от Националния конкурс на Белгия и изпълнява мечтаното произведение като солист на Белгийския Национален оркестър. Днес той е признат за един от най-добрите изпълнители в света именно на този концерт! 

Еманюел Паю с право е считан за един от най-великите флейтисти на нашето време. На 22-годишна възраст той става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония, чийто диригент по това време е Клаудио Абадо. Солата му в Берлинска филхармония са еталон за подражание и недостижим връх в оркестровото майсторство. Еманюел Паю изнася повече от 160 концерта годишно. Свири под палката на легендарните диригенти на съвремието – Абадо, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Маазел, Перман, Ратъл, Разтропович. Като камерен изпълнител си партнира с едни от най-големите музиканти на нашето време - Eric Le Sage, Alessio Bax, Yefim Bronfman, Helene Grimaud, Stephen Kovacevich и много други. Един от прочутите камерни състави, в които Еманюел Паю участва е  “Les Vents Francais” заедно с именитите изпълнители на духови инструменти  Francois Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin и Radovan Vlatkovic През 1993 г. той става съосновател на Летния музикален фестивал в Salon de Provence, Франция, заедно с Eric le Sage и Paul Mayer. 

Той има извънредно широко амплоа - дебютира и в джаз-музиката, вдъхновен от запознанството си с джазмена Jacky Terrasson. През 1996 г. подписва ексклузивен договор с компанията EMI Classics, което му спечелва славата на единствения  флейтист в света, получил солистичен договор с топзвукозаписна фирма. EMI Classics издава над 25  диска с негови изпълнения, всеки от които е съпроводен с награди и блестящи отзиви в пресата.

Марио Кароли е  един от предпочитаните интерпретатори на някои от най-видните композитори на нашето време. Фигурата му е напълно различна от тази на всички други солисти, той е уникален и винаги изненадващ  със своя нов и свеж  подход в интерпретацията,  притежава невероятна виртуозност и харизма.  Марио Кароли редовно участва в най-престижните фестивали в цял свят, изнася концерти, под палката на световноизвестни диригенти, в прочутите зали на Берлинска филхармония, на филхармонията в Кьолн, Концертгебау (Амстердам),  Wiener Konzerthaus, Роял Фестивал Хол (Лондон),  Сантори Хол  (Токио),  Линкълн център (Ню Йорк), Ла Скала ( Милано), Двореца на изящните изкуства (Брюксел), Театър Шатле (Париж). Той преподава флейта в Academie Superieure de Musique в Страсбург, като  наред с това е и професор по флейта и във Висшето музикално училище в Freiburg, една от най-престижните позиции в областта на флейтовата педагогика в света.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с любезната подкрепа на фондация „Америка за България”, фондация „Музикартисимо”, Община „Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, Министерство на културата и др. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Община Пловдив за 2017 година. 

Билети за концерта – онлайн в мрежата на Ивентим.бг, Билетен център пред Общината, Мюзик център - ул. „Отец Паисий” 3.

10.05.2017

Начало: 19:00 часа

Дом на културата "Борис Христов"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…