На тема "Български езически празници в началото на пролетта" с гост Кирил Ненов. Място: Absinthe House в Стария град, Пловдив.

Чрез налагането на християнството в Европа била наложена и християнската празнична система, която обаче се сблъскала с местните езически култове и неизбежно се стигнало до абсурден религиозен микс. Тъй като цикълът, свързан с „Христовото възкресение“, съвпадал с настъпването на пролетта – особено наситен на тържествени дати период в езическия календар, – това способствало за унищожаването, обезличаването, разместването и префасонирането на традиционните европейски празници. Българската езическа празнична система също пострадала от християнизацията и била засегната в определена степен от тези процеси. От съдържанието на традиционните вярвания и обредни действия на Благовещение, Лазаровден, Цветница и Великден става ясно, че преди християнизацията у българите е съществувал празничен цикъл, посветен на възраждащата се природа и плодородието.

Поканете подходящите хора!

Цели: да създадем творческа обстановка, свободно пространство за споделяне на гледни точки и мнения. Да се опознаем и забавляваме.

Ако искате да следите тези събития, може да ни намерите в нашата фейсбук група:

https://web.facebook.com/groups/241646792582901/

26.04.2017

Начало: 19:00 часа

Absinthe House

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…