Райна Кацарова

Пловдивското списание за култура „Нула32“ отбелязва петата си годишнина с петорна корица и празничен брой

Притесненията на домакините относно капризите на времето напоследък не се сбъднаха и петият рожден ден на списание „Нула32“ протече, както подобава  - спомени, смях, закачки, хубава музика. И пет торти - по една огледална за всяка корица, включена в специалното празнично издание. В „Конюшните на царя“ в Стария град, сериозен интерес предизвика фотоматът, от който гостите получиха на момента своите снимки. Естествено, за всеки имаше и екземпляр от новия 21-и специален брой на списанието. Представянето му е част от програмата на фестивала „Пловдив чете.“

„Нула 32“ съществува на границата между публицистиката и литературата. За читателите си то е напълно безплатно, а за всеки нов брой, списанието прави отделна премиера. То е единственото безплатно печатно издание, което предлага абонамент, като над 170 човека вече са членове на Клуб „Нула32“. Всички те получават персонализирано копие с името си, изписано на съответния брой. Въпреки, че присъства на всички дигитални платформи, читателите му ревностно търсят отпечатаните на хартия екземпляри. За да ги запазят в домовете си, при любимите книги.

Минути преди началото на официалното представяне, главният редактор на списанието Панайот Стефанов отговори на няколко въпроса:

-Как се чувствате, вълнувате ли се?
-Точно в момента се чувствам зависим от капризите на времето, тъй като, за това събитие и брой сме работили цялото лято.                      

-Как виждате сами себе си на своя пети рожден ден?
-Виждаме се като едно малко дете, което току-що е започнало да говори. Оформя собственото си мнение и се опитва да порасне по-бързо.

-Имате ли усещането, че това, което създавате, е много повече от списание?
-Надявам се да не бъдем ограничени само между две корици, а да изграждаме цялостен лайф стайл около „Нула32“. Със събитията, които правим, онлайн магазинът, който развиваме, нашия абонаментен клуб и новите медийни формати, които искаме да стартираме. Да бъдем цялостни. Печатното издание да остане в центъра, около който да градим всичко останало. Ядрото на списанието сме ние - седем, осем души.

-Кое е вашето любимо място в Пловдив?
-Махалата, като естествен хабитат, без да бъде назована конкретно някоя. Махалата с приятелите, със семейството и дома. Това не е едно място. Това са много места. Махалата е детството на живота и там всеки се завръща и се опитва да възроди някакви спомени.

-Какво бихте казали на хората, които идват в Пловдив да търсят прехраната си, но не винаги са добре приети?
-Да не обръщат внимание на недоброжелателите, защото това не е важно. Това е невалиден аргумент. Не е от значение кой откъде идва, както казва един от участниците в най-новия ни брой: “Важното е да бъде готин, за да бъде пловдивчанин. А да си готин, означава, първо да си възпитан, второ - да обичаш мястото, на което живееш.” В този смисъл се нулира месторождението, както и ние винаги сме казвали, пловдивчани са хора, които са свързани с града духовно, не по лична карта. Ако си обичал някого тук или обичаш мястото, ти си пловдивчанин. Това е нашата аудитория.

- А Вие бихте ли отишли да живеете в друг град?
-Сега се намираме в кулминационната точка от развитието на списанието. С всеки брой вдигаме по-високо и по-високо нивото и това ме мотивира. И много трудно бих могъл да го заместя с нещо друго.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…