Таня Кънева

Концерти от най-висока класа ще превърнат Пловдив в столица на музиката по време на пролетното и есенно издание на форума, носител на сертификат за качество „Европейски фестивал” от Европейската фестивална асоциация, на награда „Музикален проект на годината”, награда „Пловдив” и Златен медал за принос в отбелязването на 100-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов.
Още в концерта – откриване на 10 май в ГДК „Борис Христов” българската публика ще има изключителната привилегия за първи път да се докосне на живо до висшата класа на Краля на флейтата Еманюел Паю – соло флейтист на Берлинска филхармония! На следващия ден 11 май прочутият „Червен Менделсон Страдивариус” от 1720 г., вдъхновил легендарния филм - носител на „Оскар” за музика „Червената цигулка”, ще звучи в ръцете на виртуозната американска цигуларка Елизабет Питкерн!

Светоноизвестното сопрано – камерзингерин на Виенската опера Красимира Стоянова ще представи Салина Алексанрова (мецосопран) и Божидар Божкилов (бас) с първия от поредица концерти на селектирани от нея талантливи млади оперни певци.

Сред звездните солисти и ансамбли в афиша на „Дни на музиката в Балабановата къща” 2017 са и прочутият италиански флейтист и педагог Марио Кароли; знаменитият интерпретатор Евгени Божанов (пиано); двете забележителни дуа: Светлин Русев (цигулка) - Йоръм Сон (пиано)  и Лия Петрова (цигулка) - Виктория Василенко (пиано); изтъкнатите пианисти Веско Стамболов,  Вяра Шуперлиева, Василий Илисавски;  Ансамбъл солисти от Националния оркестър на Франция -  соло контрабасистката на именития колектив Мария Широколийска, соло флейтистът Мишел Мурагес, соло виолистът Никола Боне и др; Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров; Оркестър на Държавна опера – Пловдив, с диригент Диан Чобанов; джаз-дуото Иво Кова (пиано) - Матия Дзапа (виолончело); дуото Тонг – Лий  /лауреат на Първа награда от II Международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, Кристиана Михайлова (виолончело) и др.

Берковската духова музика ще огласи по своя неповторим начин Римския стадион – една от откритите сцени на МФ „Дни на музиката в Балабановата къща”.

Програмата “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще гостува в „Дни на музиката в Балабановата къща”за първи път в Пловдив, на 18 май в кино Cinema City, когато  ще бъде излъчена една от най-обичаните опери на Верди - “Травиата” с участието на оперната прима - пловдивчанката Соня Йончева в ролята на Виолета Валери.

Още от създаването си МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” има един изключително важен приоритет, превърнал се в негова мисия през годините – инициирането на събития, преставящи и посветени на младите таланти на България. Едно от тях е превърналият се в традиция Голям детски концерт на Римския стадион, който през тази година се представя в нов облик. Младежкият барок ще срещне младежкия рок в атрактивно жанрово съревнование с участието на  Blood Rush – групата, спечелила Първа награда от популярния телевизионен формат „Голямото рок междучасие”, и младежкият оркестър и хор на НУМТИ „Добрин Петков” с диригенти доц. Пламен Първанов и Николета Енева. Другият концерт с младежки заряд, наречен „На учителя с любов” в памет на патрона на НУМТИ – Добрин Петков, представя абитуриентката от Пловдивското музикално училище, даровитата пианистка Ивелина Кръстева, приета в Лондонския „Гилдхол”, в партньорство с Радостина Стоянова – цигулка и Йордан Вичев – виолончело.

Ментори в „Музикартисимо майсторски класове” през 2017 г. ще са прочутите музиканти Светлин Русев (цигулка), Йоръм Сон (пиано), Лия Петрова (цигулка), Виктория Василенко (пиано) и др., с регламентирано безплатно участие за българските ученици и студенти, привилегия, осигурена с подкрепата на фондация „Музикартисимо”.

За първи път в своята история МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” включва в програмата си фотоизложба на млади автори от АМТИИ под наслов “Beauties of life” с куратор доц. Галина Лардева.

Фестивалът се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Фондация „Музикартисимо”, Община „Пловдив“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Министерство на културата“ и др.

Билетите за концерта – откриване на 10 май вече са в продажба онлайн в мрежата на Ивентим.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…