Подредиха изложба с творби на лишени от свобода в Общинския съвет

Дори в тъмницата може да има цветове. Ако там влезе културата. Това подсказват десетки творби на лишени от свобода, подредени в нестандартна изложба в Общинския съвет. Проектът „Умения за свобода – артистични пътища за развитие на професионални умения за затворници” по програма Еразъм плюс доказва, че затворниците могат да се почувстват творци и могат да преживеят изкуството в себе си, ако бъдат провокирани, разбира се. Това е и целта на  Сдружение „Обединени професионалисти за устойчиво развитие“, което влезе зад решетките в пловдивския зандан, за да накара обитателите на иначе това мрачно място да отворят сетивата си с инструментите на културата. Със сигурност ще бъдете изненадани от резултата на този експеримент, ако посетите фоайето на сградата на ОбС- Пловдив.

В проекта са се включили около 80 лишени от свобода мъже на възраст между 18 и 55 години, като над 30 от тях са участвали в няколко работилници, за което са получили сертификат. Те са се включили в ателиета по декупаж, спирит ефект, пластика- работа с глина и рециклиране на хартия. Най-силен интерес обаче е предизвикала театралната работилница, в която затворниците са поставяли пиеса на Станислав Стратиев.

Важно е да отбележим, че чрез тази изложба ние заедно се борим за няколко каузи. Искаме хора, които са лишени от свобода, да се докоснат до културата, но същевременно и да помогнем на социално слаби хора, тъй като картините мога да бъдат откупувани за благотворителна цел, казаха организаторите. На откриването на изложбата присъства и артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019” Светлана  Куюмджиева. Тя не скри, че е приятно изненада от изложеното в чисто професионален план като изкуствовед.

В рамките на събитието бе анонсиран проектът „Изкуството на живота чрез живота на изкуството“, който Сдружението ще реализира в следващите две години като част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…