Творчески занимания за деца към Опера Пловдив стартираха в ателиетата на любимия образ на пловдивските малчугани – Госпожа Опера. Два пъти в седмицата повече от 40 деца на възраст между 4 и 12 години участват в артистичните занимания по пеене, актьорско майсторство, балет и приложни изкуства. Основна цел е те сами да създават и изпълняват известни детски мюзикъли, които ще бъдат представени пред публика на сцената на Опера Пловдив. Децата ще имат възможност да се докоснат до реална артистична среда, да участват в продукции на операта и да се срещат с популярни имена от българската музикална сцена.

Първото предизвикателство за децата ще бъде участието им в спектакъла „Кармен” в началото на месец ноември, вече репетират и програма за коледен концерт.

Занятията се провеждат в специално декорираната за целта на Академията Стая на Госпожа Опера, която потапя най-малките във вълшебния свят на музиката.

Мисията на проекта е чрез артистични и музикални подходи да се насочи вниманието на децата към градивни творчески дейности, да се развиват техните вродени таланти и да се възпитават важни духовни ценности. Позитивното образование и докосването до класическата музика ще предложат алтернатива на заобикалящата ни субкултура и служат като превенция на агресията и стреса в детската среда.

Педагози в Музикалния театър на Госпожа Опера са опитни артисти от екипа на Държавна опера-Пловдив и доказани преподаватели.

Вокален педагог е Анна Барбудева – оперна певица с богат репертоар, международна кариера и издадени 2 самостоятелни албума. Преподавала е оперно пеене в АМТИИ, директор на конкурса „Пълдин“ за млади оперни певци.

Галина Гешева е балерина в Държавна опера-Пловдив и преподавател по класически танци в НУМТИ " Добрин Петков". В балетното ателие тя роботи заедно с Мая Лачева – опитен артист и дългогодишен репетитор на балета на Опера Пловдив.
Росица Костова води ателието по актьорско майсторство. Поставя детски спектакли в Софийската опера, а на пловдивската публика е позната като режисьор на обичаните заглавия - "Вълшебната флейта за деца",  "Четирите годишни времена за деца" и мюзикъла "Мечо Пух".

Корепетитор в Академията на Госпожа Опера е преподавателката по пиано в АМТИИ – Надежда Кузманова, а за запознаването на децата с приложните техники по създаване на декори и костюми е отговорна сценографката на Операта - Гергана Мантърлиева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…