Директорът на Унгарския културен институт откри изложбата на графика Ищван Орос в ГХГ

Графични творби на един от най-известните по света визуални артисти от Унгария се представят за първи път в Пловдив. Госпожа Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София, избра това да се случи в залите на Градската художествена галерия заради ползотворното дългогодишно партньорство между двете институции и потенциала за неговото развитие през 2019г., когато Пловдив ще е официална Европейска столица на културата. На чаша унгарско вино г-жа Д.Димитров и директорът на Галерията г-н Красимир Линков отбелязаха богатите възможности за обмен на българско и унгарско изкуство в близките две години.

Ценители и професионални артисти се запознаха в оригинал с офортите на Ищван Орос, който предпочита техниката на анаморфозата (“анаморфозис”, от гръцки “повторна трансформация”, е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала), за да отправи своите послания.

Освен график Орос е и известен плакатист, илюстратор, режисьор на анимационни филми, носител на множество награди.Той се занимава и с преподавателска дейност - професор е в Западния унгарски университет.

Изложбата ще остане в Пловдив до 27 октомври.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…