Участниците в „Мозайка на приятелството“ ще се срещат всяка неделя, за да творят, създават приятелства и да се учат

Важен акцент в проекта е толерантността в отношенията, приемането на различните и помощта за младежи, които искат да развият таланта си, независимо от предизвикателствата на живота

„Мозайка на приятелството“ е инициатива, чиято цел е да стимулира и подкрепи естествения творчески потенциал, който притежава всеки човек още от най-ранна възраст. Насочен е към тийнейджъри до 18 години, с които ще работят известни творци от различни области на изкуството, преподаватели, медиатори и психолози.  Първостепенен приоритет на проекта е включването на деца със специални образователни потребности, които ще бъдат интегрирани като сътворци чрез участие в групови пърформанси. Срещите ще се провеждат всяка неделя през октомври на различни места в Пловдив. В тези октомврийски следобеди учениците ще имат възможност да творят, да създават нови приятелства, да научат повече за непознати досега факти, истории и творчески идеи под ръководството на известни артисти и преподаватели. Ето и част от тях:  Анжела Минкова, Атанас Карадечев , Константин Добройков, Диана Папазова, Мина Денева,Таньо Павлов и др.

Важен акцент в „Мозайка на приятелството“ е толерантността в отношенията, приемането на различните и помощта за младежи, които искат да развият таланта си, независимо от предизвикателствата на живота.

Проектът е създаден от група художници и музиканти, организирани от „АНЖЕЛАРТИС“ ЕООД, в партньорство и с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Проектът е спечелил финансиране по Компонент 3 „Гражданска активност“ по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив    за 2017 г.

Пърформансите „Мозайка на приятелството“ ще се реализират в групи от 5 до 10 души в рамките на следните направления:
1. „Цветове на приятелството“
Изследване отношението към цветовете чрез изобразително изкуство –живопис,      графика, рисуване с пръсти, създаване на индивидуални и групови тематични картини, ЕБРУ (древно персийско изкуство за рисуване върху вода).
2. „Докосване
Изследване на възприятията - работа с глина и пясък, плъстене на вълна, изработване на текстилни колажи, мозайки, пъзели и мандали.
3. „Музика под дъгата“
Хармонизиране на емоциите чрез езика на музиката – активно слушане, свирене, пеене и импровизация.
Партньори на проекта са Културен център „Тракарт“, Общински институт „Старинен Пловдив“, Читалище „Иван Вазов- 1905“, Детски център „Слънчице“ и Школа по рисуване " М&М ". По всички въпроси, засягащи общуването и емоциите, ще търсим съдействие от психолога на проекта - Радка Цонкова.
Проектът #МОЗАЙКА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО ще завърши с изработването на истинска мозайка-пано, обединяваща върху обща основа творбите на тинейджърите, както и знаците, запечатали емоция, послание или спомен за прекараното заедно време. В завършен вид мозайката ще бъде представена по време на закриващото събитие-концерт в Балабановата къща на 5 ноември 2017 г.
Заповядайте на откриването на 24 септември от 11.30 часа в Културен център "Тракарт".  Първото занимание ще е общо за всички участници. Анжела Минкова ще ни въведе в тайнството, наречено ЕБРУ! Да споделим емоцията!
За повече информация и новини следете специално създадената страница във Фейсбук „#Мозайка на Приятелството“.
За включване в проекта и за въпроси може да се обърнете към  куратора на проекта - Жана Симеонова/тел.:0899 931796, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…