Как художникът качи розово прасенце върху капачки от бирени бутилки

Маестрото представя собствената си марка за арт сувенири в бар „Котка и Мишка” в рамките на НОЩ 2017

Нека погледнем света под някакъв друг ъгъл, е посланието на новия бранд за Пловдив

-   Искаш ли да си вземем една диня, сине. Хапва ли ти се?
-   Яде ми се, тате. Но трябва да я режем!
-   Абе я да си отворим по една бира!

Този натурален философско- кулинарен диалог между художника Атанас Хранов и сина му Любен- Емилио крие в себе си целия смисъл на поредната творческа инициатива на маестрото-  новият арт бранд на Пловдив „Take it easy, МАЙНА!”. Намигни на ежедневието, украси проблемите, хвани летящата във въздуха отварачка и удари една биричка. Това усещане за живота прокламира  марката за арт сувенири на Хранов, която вече може да бъде открита на възлови места под тепетата, предимно в галерии, ателиета и отбрани заведения в квартал Капана. Гости на Пловдив, които не познават творчеството на художника, отнасят за спомен от древния град уникална ръчно направена дървена картичка. А почитателите на маестрото, които искат да имат частица от творчеството му у дома, но не могат да си го позволят, започнаха да колекционират напълно достъпните за всеки джоб малки негови работи. 

Влюбени розови  фламингота. Колибри, което се опитва да се пъхне в празна бутилка от червено вино. Розово прасенце, търкалящо се като на ролкови кънки върху капачки от бирени бутилки. Или цикламено слонче върху облаче от смачкана капачка от бира. Лекотата на битието в любимия ни град е основата, върху която Атанас Хранов гради начинанието си.

Това е особен бранд за Пловдив. Нещо, което човек с удоволствие ще сложи на нощното си шкафче у дома. Малко са нещата, които съвременният интелигентен посетител на града може да отмъкне като спомен от хубавото си прекарване тук. Реших, че трябва да направя нещо, което да заинтригува точно младите и интересни хора, които идват да изживеят и приключенстват в Пловдив. Идеята и смисълът за самите пловдивчани е да погледнеш на обичайните градскипейзажи през погледа на човека, който е дошъл и прекарал един страхотен уикенд тук. Този човек, който вижда в Пловдив розови слончета и влюбени фламингота. Блендата му е такава, той гледа през неговите си очила. И ние често не виждаме нищо розово, защото сме се вторачили в обувките си. Опитах се да направя всичко с лека усмивка, с малко хумор и с едно добро пожелание за по-красиво и щастливо съществуване. Не всичко е толкова сериозно, нали… Нека погледнем света под някакъв друг ъгъл, призовава художникът.
Хранов смята, че новата му идея за сувенири-картини ще да стигне дотам, докъдето хората  я отведат. Тя е предназначена за хората. За разлика от картините, които са чисто лична битка и е чудесно, когато някой я подкрепя, то  „Take it easy, МАЙНА!” е нещо, което е направено да обслужва хората. Не е направено заради мен и моите авторски напъни. Това е нещо, което те трябва да го видят и припознаят. Ако ли не, значи не съм си свършил работата, нещо съм объркал. „Take it easy, МАЙНА!” за много интересно приключение в един свят на вещите. Вещта е нещо много особено, красиво и вълнуващо човека, обяснява Атанас Хранов.

Не крие технологията си. Картичките са дигитален печат върху шперплат, по авторски снимки и рисунки на художника. Топлината на дървото дава друго отношение към картичката, което е по-близко със същината на града. А и дървото го прави по някакъв начин предмет. Той си носи неговата съвременност, тъй като технологичната му направа е възможна само сега. Преди десет или 15 години нямаше как да стане.  Аз по подобен начин подхождам и към изображението. Съвременният град, който съм заснел днес, аз го състарявам. Махам му цветовете и правя така, че снимката да изглежда малко по-ретро. Вкарвам елементи с различни цветове и, с което преминавам тази задължителна крачка към изкуството. Тези картички не са чисто и просто сувенир. Нещо повече са. Тези отварачки, тирбушони, слончета, капачки от бира, тромпети, тромбони са част от моя свят. И на много други като мен. Лично аз си виждам влюбени фламингота по улиците постоянно. Нямам проблем с розовите фламингота. И мисля, че доста хора упражняват това поглеждане. Пловдив е такъв град и хората го харесват, точно защото могат да си позволят да виждат цикламено слонче на паважа. Тук има едно отношение към свободното живеене. На несъобразяване към тази задължителна структура, която създава ежедневието в един друг голяма град например. Голяма част от хората имат точно такова отношение към живота, за да се образува тази специфична аура на града. Въпрос на самочувствие и манталитет е човек да може да се усмихва и в ежедневието, не само през уикенда. Всъщност, може би всичко е въпрос да правилните витамини, намига Атанас Хранов.

Всъщност, той вижда в розово дори градските проблеми. Или поне така ги маркира върху картичките-картини. Паркираните коли и грозните казани в Стария град са опаковани в розово. Мол Марково тепе се е превърнал в цикламено петно, напомнящо изринатия там хълм. Всъщност, понякога розовите очила помагат и дори несъвършенствата могат да бъдат превърнати в нещо красиво, заключава Атанас Хранов. И призовава:   „Take it easy, МАЙНА!”.

Художникът ще представи изложба от картички-картини в рамките на НОЩ 2017 в бар „Котка и Мишка”. Събитието е част от програмата на фестивала. Ще събира публика в сърцето на Капана и в трите дни от Нощта, а официалното откриване е в събота.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…