Сирма Сарафова развива силно чувство за независимост и неподчинение на готови формули през годините 

Последователност и отсъствие на компромиси – това е нейната рецепта за изкуство

Екатерина Стоянова

Сирма Сарафова –Ораховец представи самостоятелната си изложба „Обекти и илюзии”, с помощта на куратора Мария Василева, снощи. Изложбата ще гостува до 27 май 2016 г. в галерия SARIEV Contemporary, на ул. „Отец Паисий“ 40 в Пловдив. 

През 2005 г., в изложбата „Прозорецът“, в Софийска градска художествена галерия, кураторът Мария Василева включва две платна от малко познатата Сирма Сарафова. Те веднага правят впечатление с почти абстрактното си излъчване, минималистичните композиции и деликатното боравене с цвета. Така започва преоткриването на една художничка, която, макар и с дълга творческа биография, незаслужено остава в сянка. 

Сирма Сарафова е родена на 28 март 1937 г. в гр. София. Внучка е на големия български актьор Кръстьо Сарафов и е ученичка на Асен Белковски. През 1956 г. завършва с отличие Художествената гимназия в София и през 1963 г. се дипломира в Художествената академия в София, в класа на проф. Илия Петров, специалност „Живопис“. Първата й самостоятелна изложба, през 1982 г., е оценена от Кирил Кръстев, който определя картините й като „безплътни багрено-линеарни хармонии”. Толкова „тънки и фини, че отиват до и зад границите на нежните японски лирични двустишия или на кристалната поезия на Николай Лилиев”. Следващата изложба на Сирма Сарафова - Ораховац е цели 24 години по-късно, когато, по покана на Олимпия Николова, излага в галерия София Прес  през 2006 година. 

През цялото това време Сирма Сарафова не престава да рисува, но работата й остава скрита зад стените на ателието. От една страна, тя никога не е приета за член на Съюза на българските художници, което в годините до 1989 г. е определящ фактор за реализацията на твореца. От друга, налице е дълбоката й убеденост, че творчеството е нещо съкровено и трябва добре да се опазва. Оформила своите възгледи и покрай приятелството си с художничката Славка Денева, Сирма Сарафова развива през годините силно чувство за независимост и неподчинение на готови формули. Последователност и отсъствие на компромиси – това е нейната рецепта за изкуство. 

Благодарение на събудения интерес към работите й след 2006 г. за Сирма Сарафова - Ораховац започва нов творчески период. Тя се ориентира към еклектични натюрморти, обединяващи обекти и сувенири от различни страни и култури. Нарисувани нарочно с известна детска наивност, ярки цветове и големи празни полета, творбите се превръщат в иронични коментари на глобалния свят. Изложбата в галерия SARIEV Contemporary включва произведения от различни периоди, както и някои от предметите – обект на нейните композиции. Експозицията в известна степен пресъздава и атмосферата в дома на художничката, пълен с картини и любими предмети. Изложбата се опитва да покаже в концентриран вид енергията и силата на Сирма Сарафова - Ораховац, която, макар и останала не напълно разбрана през годините, продължава да работи и да звучи изключително съвременно. Изложбата  е част от практиката на галерия „Сариев“ за търсене и преоткриване на автори, чиято работа, независимо дали в, или извън контекста на съвременното изкуство и въпреки историческата дистанция, остава актуална и днес. Такива са изложбите на Иванка Сокерова (2008), група Ръб (2009) и Сашо Стоицов (2012).

От галерията твърдят, че Сирма е изключително усмихната и магнетична жена, непринудено демонстрираща прекрасно чувство за хумор и съвременност. За нея не е толкова важно картините да бъдат продадени, колкото хората да им обърнат внимание и да ги оценят. Тя се радва като малко дете на този факт! За нейна подкрепа е дошъл и съпругът й, с когото са се надпреварвали кой да говори. Шеговитата й особа се проявила и тогава, когато казала, че той е химик, затова ще е по-забавно, ако говори тя. 

Прекрасната жена, с чаровна и чиста детска усмивка, изумява хората със своята способност да бъде толкова жизнена и съвременна,  да твори с хъс и страст. Тя е чудесен пример за младите художници, които ахнали, щом видели произведенията й и първоначално не могли да повярват, че жена на нейната възраст може да създаде нещо подобно!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…