Новите собственици на къщи и апартаменти също украсяват прозорци и балкони

Соня Попова

Човекът и желязото са заедно от древни времена, в началото предимно в земеделието, когато хората са се нуждаели от сечива за обработка на земята. Интериорната ориентираност на железарството се откроява най-вече през XIX-ти век с условията за засилено църковно и жилищно строителство, при което са необходими не само най-различни по размери гвоздеи, но също така, панти, дръжки за врати, чукчета, куки, вериги, свещници, полилеи и т.н. И тази история от последните два века е оставила своя отпечатък в квартал Капана.

Единствено дървото е другият строителен материал, който толкова много да носи традиции и бит в нашите домове, колкото кованото желязо. През вековете изделията от ковано желязо доказват своята актуалност и приложимост както в интериора, така и в екстериора – при обзавеждане и оформяне на дворното пространство.

Отминали са времената, когато то се е произвеждало от местния ковач с помощта на чука и наковалнята. В наши дни промишленото производство на ковано желязо във фабрики и цехове заема централно място. Макар фабрично произведено, то не се различава много от ръчно произведеното и създава почти същото усещане. Особеното е, че кованото желязо се продава основно на готови елементи, като например бъбреци, ес-ове, охлюви, връхчета и всякакви декоративни елементи, които могат да бъдат добавени към прътите и профилите от ковано желязо и да образуват интересна композиция.

Кованото желязо отдавна присъства във всяка една къща, а днес е по-актуално от всякога в интериорните и екстериорни решения за всеки един дом. Този естествен материал, познат от хилядолетия носи непреходност и аристократизъм с всеки детайл. С него внасяте още една нотка уют и подчертана носталгия по бащиното огнище.  Днес все повече собственици на къщи и апартаменти в този квартал в сърцето на Пловдив влагат във всяка сграда елементи с ковано желязо.

Те стават не просто елемент на изкуството, но придават удивителна изящност и уют на дома. Внасят една непреходност и стабилност на фона на променливите тенденции и постоянно сменящи се стилове и вкусове. Все пак желязото ни съпътства в живота и дома вече стотици години, докато огромната част от строителните материали се измислени едва от няколко десетки години.

По този начин се дава превес на тази тематично-художествена страна на железарските изделия. Интерес представляват художествените форми от ковано желязо, които по един или друг начин намират своето място в съвременния български дом.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…